SPREGOVORIL JE PREDSEDNIK

Pahor: Arbitražni sporazum nima boljše alternative

Objavljeno 30. julij 2015 20.36 | Posodobljeno 30. julij 2015 20.36 | Piše: STA, A. L.

Pred tem je v začetku poslanice spomnil, da so bili sredi leta 2009 odnosi med Slovenijo in Hrvaško na najnižji ravni. Slovenija in Hrvaška sta morali po njegovih besedah v najtežjih trenutkih poiskati najboljšo rešitev.

Je v finančni preiskavi tudi Borut Pahor?

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je danes ocenil, da arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško nima boljše alternative ter da bi iskanje novih poti pomenilo vrnitev k stari praksi nezaupanja in nesporazumov med državama.

Kot je pojasnil v današnji poslanici na predvečer šeste obletnice slovensko-hrvaškega srečanja na dvorcu Trakošćan, bi se sprožil »proces negativne spirale z nepredvidljivimi in neželenimi posledicami ne le za dvostranske odnose, temveč za mir in stabilnost v tem delu Evrope«.

Opozoril je, da sta Slovenija in Hrvaška tako kot pred leti znova na križišču, le da tokrat dobro poznamo obe poti in imamo tako slabe kot dobre izkušnje.

Dejal je še, da je Slovenija v zapletu glede arbitraže sprejela ukrepe, ki odpravljajo dvom o nepristranskosti arbitražnega sodišča. Ob tem je izrazil željo, da bi arbitražno sodišče nadaljevalo in končalo svoje delo.

Zaupanje ni samoumevno

»Nikoli več se ne bi rad vrnil v tako razpoloženje javnosti, ko je miroljubna in dobrososedska politika označena za neumno. Bilo je prehudo in prenevarno,« je poudaril Pahor. Ob tem je izpostavil, da imamo vsi, ki verjamemo v mir in prijateljstvo, odgovornost, da se znova potrudimo za vzpostavitev in okrepitev medsebojnega zaupanja. »To nikoli ni lahko, vedno je težko, vendar je dobro in na koncu lepo,« je priznal.

Dejal je še, da zaupanje ni samoumevno, ampak si je treba zanj iskreno prizadevati. »Zdaj je tak čas in taka potreba,« je poudaril. »Verjamem v prijateljstvo, ker je to edino, kar za prihodnost zaslužimo mi in naši otroci,« je sklenil.

Pred tem je v začetku poslanice spomnil, da so bili sredi leta 2009 odnosi med Slovenijo in Hrvaško na najnižji ravni. Slovenija in Hrvaška sta morali po njegovih besedah v najtežjih trenutkih poiskati najboljšo rešitev.

Kot je poudaril, se je to zgodilo 31. julija 2009 na dvorcu Trakošćan, kjer sta Slovenija in Hrvaška dosegli okviren dogovor o reševanju mejnega spora ter nadaljevanju pristopnih pogajanj Hrvaške z Evropsko unijo. Cilj dogovora sta bili urejeno mejno vprašanje in polnopravno članstvo Hrvaške v EU.

»Za uspeh dogovora je bilo odločilno popolno zaupanje,« je dejal predsednik republike in dodal, da je bilo to večkrat na preizkušnji. »Do arbitražnega sporazuma in polnopravnega članstva Hrvaške v EU smo prišli, ker nismo podlegli takim skušnjavam,« je ocenil in izpostavil, da se to ni zgodilo čez noč, temveč smo potrebovali 699 dni. Spomnil je še, da so o usodi arbitražnega sporazuma v Sloveniji neposredno odločali ljudje na referendumu.

Deli s prijatelji