POGINILO JIH JE 22

Padla prva zaporna kazen zaradi mučenja živali

Objavljeno 10. junij 2015 21.04 | Posodobljeno 10. junij 2015 21.04 | Piše: Mo. S.

Živali, ki so preživele, so bile v tako slabem stanju, da je uradni veterinar takoj ob obisku zahteval interventno veterinarsko oskrbo.

Fotografija je simbolična.

LENDAVA – V Sloveniji je padla prva zaporna kazen zaradi mučenja živali. »Višje sodišče v Mariboru je 20. maja 2015 ugodilo pritožbi okrožne državne tožilke in zavrnilo pritožbo obdolženca ter prvotno izrečeno kazen, pogojno šest mesecev zapora Okrajnega sodišča Lendava, spremenilo v šest mesecev zapora,« so zapisali pri Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Poginilo je 22 govedi

Dodali so, da so zaradi nezagotavljanja primerne in zadostne hrane ter dolgotrajnejšega stradanja govejih pitancev v letu 2012, zaradi česar je poginilo 22 govedi, imetniku živali v upravnem postopku odredili odvzem 69 pitancev in prepoved enoletnega posedovanja govedi in nadaljnje reje. Hkrati so zoper lastnika vložili kazensko ovadbo zaradi suma mučenja živali. Živali, ki so preživele, so bile v tako slabem stanju, da je uradni veterinar takoj ob obisku zahteval interventno veterinarsko oskrbo, živali pa so dali v oskrbo drugemu rejcu.

Gre za znanega lastnika bioplinarn iz Lendave, poroča portal MMC. Tudi sam se je sicer pritožil na šestmesečno pogojno kazen, a je višje sodišče v Mariboru ugodilo pritožbi tožilstva.

Deli s prijatelji