(PRE)VROČE

Padel marčevski temperaturni rekord

Objavljeno 20. marec 2014 18.15 | Posodobljeno 20. marec 2014 18.15 | Piše: STA, Ma. F.

V Dobličah so 17. marca izmerili 27 stopinj Celzija.

Ne pozabite na zaščito pred soncem.

LJUBLJANA – Od prejšnjega tedna smo priče višjim temperaturam, ki so poskrbele tudi za rekordne vrednosti. V Dobličah so po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) 17. marca izmerili temperaturo 27 stopinj Celzija, kar je nov rekord za marec na tem območju. To je tudi druga najvišja marčevska vrednost v Sloveniji do zdaj.

Obdobje od 12. do 17. marca so po nižinah zaznamovali sveža jutra in topli popoldnevi, so v vmesnem poročilu zapisali v Arsu in dodali, da je bilo zjutraj marsikje pogosto pod lediščem, popoldne pa nad 20 stopinjami Celzija. Vse dni, z izjemo 15. marca, je prevladovalo sončno vreme.

Nov marčevski rekord

Najvišjo temperaturo so po podatkih Arsa v omenjenem obdobju na večini meteoroloških postajah izmerili 17. marca, le v visokogorju in na Primorskem nekaj dni prej. V Dobličah so dosegli nov marčevski rekord, in sicer 27 stopinj Celzija, s čimer so presegli marčevski temperaturni rekord iz leta 1989.

Omenjena vrednost je poleg tega rekordna vrednost za Slovenijo v drugi dekadi marca. Prejšnjo rekordno vrednost, 26,2 stopinje Celzija, so izmerili v Metliki leta 2005. Temperatura 27 stopinj Celzija je prav tako druga najvišja marčevska vrednost, saj je bilo marca topleje le leta 1989 v Metliki, ko so namerili 27,2 stopinje Celzija.

V Kočevju in v Šmartnem pri Slovenj Gradcu so 17. marca izmerili enaki temperaturi, kot sta dosedanji rekordni vrednosti na teh merilnih postajah. V Kočevju so izmerili 24,5, v Šmartnem pa 22,8 stopinje Celzija, kar je enako rekordnima vrednostma iz leta 1989, so še zapisali v Arsu.

Deli s prijatelji