POZOR, DRSI!

Padci na ledu polnijo urgenco

Objavljeno 01. februar 2017 08.09 | Posodobljeno 01. februar 2017 08.09 | Piše: Jaroslav Jankovič

Zaradi poledice je na desetine poškodovanih, v UKC okrepili ekipe. Letošnji januar je tri do štiri stopinje hladnejši kot običajno.

Nazadnje smo imeli tako mrzel januar leta 1987, od takrat do danes so bile zime pri nas mile in tople. Vir: Arso

LJUBLJANA – Včerajšnje jutro nas je pričakalo v ledu. Če avtomobila nismo imeli parkiranega pod drevesom, smo se namučili s strgalom. Dež je le rosil, a ravno prav, da so se kapljice druga za drugo lepile na stekla, da je bil avtomobil nazadnje okovan v pol centimetra debel oklep. A to je še šlo, precej bolj nevarno je postalo, ko smo zapeljali na cesto ali kot pešci stopili na pločnik. Če smo pozabili rahlo pokrčiti kolena, smo se znašli na tleh. Mag. Tanja Cegnar z agencije za okolje je pojasnila, da je to specifična vremenska situacija, ko na pomrznjeno zemljo pada rahel dež. »Če bi močneje deževalo, bi ceste in pločnike razmočilo, tako pa so kapljice sproti zmrzovale in nastala je ledena šipa.«

Pojasnjuje, da je huda poledica nastala po tem, ko je po daljšem obdobju mrzlega vremena nad naše kraje začel z jugozahodnim vetrom pritekati toplejši in vlažen zrak. »Ves januar so bile dnevne, zlasti pa nočne temperature globoko pod lediščem. Kot kaže, bo v Sloveniji januar v povprečju dobre 3 °C hladnejši od dolgoletnega povprečja, kar je veliko.«

Po prvih neuradnih podatkih je bilo januarja v Novem mestu za kar 4 °C bolj mrzlo kot običajno v preteklosti. V Celju celo za 5 °C, v Ljubljani za 3,5 °C in, denimo, v Murski Soboti tudi za 4 °C hladneje kot običajno.

Z rahlim dežjem, bolj je rosilo, kot padalo, je včeraj nastala poledica, ki se je obdržala tako rekoč ves dan. Zlasti nevarno je bilo hoditi po granitnih kockah, ki so poledenele, zaradi neravne površine so bile še bolj zdrsljive.

»Če bi padalo močneje in bi bile dežje kaplje gostejše in večje, bi ob stiku s tlemi sprostile več toplote, nastajajoči led sproti stalile in tako otoplile gornjo zamrznjeno plast zemlje, pločnikov, cest ... Tako pa je bilo dežja premalo in rosenje se je spremenilo v led.«

Letos že drugič pokajo kosti

Letos smo prvo močnejšo poledenitev doživeli na petek, 13. januarja, ko so bile bolnišnice zvrhano polne polomljenih ljudi, ki jim je zdrsnilo in so zaškrtale kosti. Cegnarjeva pojasnjuje, kaj se je tisti petek zjutraj dogajalo: »V noči na petek se je otoplilo in zjutraj je začelo rositi, padal je rahel dež prav tako na pomrznjena tla in ustvaril se je led. Na srečo je kmalu začelo močneje padati in topel dež je led stopil.« Urgence v bolnišnicah in ambulante so bile polne.

To se je zgodilo tudi Jožetu K., ki je padel, ko je stopil iz avta in poskušal zapreti vrata: »Spodneslo me je, še sam ne vem, kako ... in poskušal sem se ujeti na levo roko, dlan se mi je nerodno spodvila in naredilo je 'krrc', prav slišal sem. Najprej ni bolelo, šel sem domov in nekaj pojedel. Ko sem legel, je v roko v trenutku prilezla bolečina, močno je otekla. Postalo mi je jasno, da se ne bo dobro končalo. Na urgenci sem čakal vse popoldne, težje poškodovance so jemali naprej.«

Okrepili so ekipe

Iz ljubljanskega kliničnega centra so sporočili, da v urgentni blok običajno sprejmejo do 200 pacientov na dan, v petek, 13. januarja, pa so v pičlih treh urah dopoldne sprejeli 162 nesrečnežev, ki so se polomili zaradi padca na ledu. A zlomov kar ni hotelo biti konec, naslednji dan so jih sprejeli 45, in v nedeljo, 15. januarja, spet več, kar 58, ki so se poškodovali na ledu. Najhuje je bilo v petek, 13. januarja, ko so poškodovani čakali na pregled tudi do sedem ur.

Na ljubljanski urgenci so včeraj do 16. ure sprejeli 165 poškodovanih, 57 zaradi padcev na ledu.

Na Urgentnem kirurškem bloku Kirurške klinike UKC Ljubljana so včeraj do 13. ure sprejeli 107 poškodovanih; 29 ljudi je padlo na ledu, sedem so jih morali operirati. Do 16. ure so opravili 165 pregledov, 57 zaradi padcev na ledu. Z reševalne postaje UKC so sporočili, da so imeli do poldneva več kot 130 intervencij zaradi poškodb.

Če pogledamo na temperaturni graf, lahko vidimo, da je bila zadnja hudo mrzla zima januarja v Ljubljani davnega leta 1987, ko je bila povprečna temperatura še malce nižja kot letos. V Murski Soboti pa je bilo januarja leta 2005 prav tako mrzlo kot letos. Temu se prilagaja statistika padcev in poškodb na ledu.

Januarja 2015 je zaradi padca na ledu v Kirurški urgentni blok Kirurške klinike UKC poiskalo pomoč 481 ljudi, leto pozneje, 2016., v mili zimi 324, letos pa do 24. januarja že 821, če prištejemo še včerajšnje nesrečneže, skoraj 1000.

Napoved

Od četrtka do konca tedna bo vreme nad Slovenijo krojil jugozahodni zračni tok, prinašal bo vlažen zrak. Temperatura na višini 1500 m bo večinoma med 0 in 3 stopinjami C.

V četrtek bo oblačno, kakšen sončni žarek bo možen na severovzhodu. Spet bo zapihal jugozahodnik. V zahodni in deloma južni Sloveniji bodo občasno manjše padavine, ki se bodo popoldne ali zvečer okrepile in se prehodno občasno morda pojavljale tudi proti osrednji Sloveniji. Drugod bo večinoma suho.

Tudi v petek bo večinoma oblačno, padavine v zahodnih in južnih krajih bodo čez dan oslabele in marsikje ponehale.

V soboto in nedeljo bo vreme v znamenju jugozahodnega vetra. Večinoma bo oblačno z nekaj možnosti za kakšen sončni žarek na severovzhodu. Predvsem v zahodnih krajih bo občasno rahlo deževalo. V noči na ponedeljek in v ponedeljek se bodo padavine predvidoma okrepile in razširile proti vzhodu.

Od torka do četrtka bo večinoma suho. 

Deli s prijatelji