GROZIJO HUDE POPLAVE

Padavine se ponekod še krepijo

Objavljeno 07. november 2014 23.37 | Posodobljeno 07. november 2014 23.45 | Piše: Mo. S.

Večina rek ponovno narašča. Kaj bo prinesla noč?

LJUBLJANA – Iz Agencije RS za okolje (Arso) so sporočili, da se padavine na območju Polhograjsko-Škofjeloškega in Idrijsko-Cerkljanskega hribovja ter Kamniško-Savinjskih Alp ponovno krepijo. Ob intenzivnejših padavinah lahko v prihodnjih urah ponovno porastejo reke na omenjenih območjih, zlasti Gradaščica, Poljanska Sora in Kamniška Bistrica s pritoki. Narašča tudi reka Kolpa v zgornjem toku, ki se lahko razlije v manjšem obsegu.

Vipava ima ustaljen pretok in poplavlja na območju pogostih poplav, ponoči pa lahko ponovno poraste. Ojezerjene površine na območju Dolenjskega in Notranjskega krasa se še povečujejo, reka Reka pa je prav tako močno narasla in poplavlja. V noči na soboto bo Reka v srednjem in spodnjem toku poplavila na območju redkih poplav. Poplavljajo tudi reke Cerkniščica, Iška, Ižica in Borovniščica. Na južnem robu Ljubljanskega barja se voda razliva na območju redkih poplav. Ljubljanica bo danes in jutri še naraščala, na vodomerni postaji Moste pa bo v noči na soboto presegla pretok 300 m3/s.

Drava bo poplavljala objekte

Po zbranih informacijah se bo pretok reke Drave na mejnem profilu z Avstrijo postopno povečeval, a do sobote ne bo presegel 1500 m3/s. V soboto sredi dneva, predvidoma po 14. uri, je možno povečanje pretoka tudi do okoli 1750 m3/s. Ob tem bo Drava poplavila izpostavljena območja ob strugi in posamezne objekte na območju Dravograda ter med Mariborom in mejo s Hrvaško.

Nevarni Sava in Krka

Sava v srednjem in spodnjem toku narašča in poplavlja na izpostavljenih mestih. Ponoči se bo njen pretok v Hrastniku ohranjal pri okoli 1600 m3/s. Reka Krka v Podbočju bo okoli polnoči presegla pretok 200 m3/s in se razlila na območju pogostih poplav. Po zadnjih izračunih za soboto lahko reka Sava na mejnem profilu s Hrvaško sredi dneva doseže pretok med 2300 in 2500 m3/s, proti večeru pa lahko reka Krka v Podbočju doseže tudi 300 m3/s.

Poplavlja tudi morje

Gladina morja na mareografski postaji v Kopru je ob 22. uri presegla višino 300 cm. Plimovanje morja bo povišano tudi v soboto dopoldne med 8. in 11. uro, pri tem pa lahko morje poplavi nižje dele obale.

image

Deli s prijatelji