VREMENSKA

Padavine bodo zajele vso državo, meja sneženja se niža

Objavljeno 17. november 2014 09.16 | Posodobljeno 17. november 2014 09.16 | Piše: Mo. S.

Poplavne vode se umikajo le počasi, ponekod še naraščajo.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Padavine, ki so večji del države zajele ponoči, se pomikajo proti vzhodu, poplave pa ostajajo. Na Planinskem polju in Cerkniškem jezeru se gladina vode še počasi zvišuje, v zadnjih 24 urah je narasla za nekaj centimetrov, poroča Agencija RS za okolje (Arso).

Vode lahko še narastejo

Na Loškem polju in v zgornji Pivški kotlini voda počasi upada, predvidoma pa se bo upadanje gladin voda na teh območjih danes ponoči in v torek dopoldne upočasnilo. Prehodno lahko poplavne vode ponovno nekoliko narastejo. Reka Ljubljanica se razliva na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav, njen pretok na Vrhniki in v Mostah pa upada.

Sicer pa bo danes spremenljivo do pretežno oblačno. Nekaj dežja bo dopoldne še v severovzhodni Sloveniji, popoldne pa lahko dežuje zlasti na zahodu države. Ob morju bo zapihal jugo, ponekod na Notranjskem in v severovzhodnih krajih pa južni do jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 14, ob morju do okoli 16 stopinj Celzija.

image
Vir: Arso

Ponoči se obetajo nove padavine

Že zvečer se bodo padavine na zahodu okrepile in se v noči na torek razširile nad vso Slovenijo. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1300 metrov, v Zgornjesavski dolini pa tudi nižje.

Torkovo jutro bo oblačno. Padavine bodo večinoma ponehale, nato se bodo v zahodnih in osrednjih krajih občasno še pojavljale. Na vzhodu se bo oblačnost trgala, pihal bo jugozahodnik, do noči na sredo pa bo dež povsod ponehal. Ohladilo se bo, in sicer se bodo jutranje temperature gibale od 2 do 9 stopinj Celzija, dnevne pa od 8 do 14. V alpskih dolinah bo le okoli 4 stopinje Celzija.

Sreda bo delno jasna, četrtek pa večinoma sončen, a brez jutranje megle ne bo šlo. Območje visokega zračnega tlaka, ki bo nastalo sredi tedna, bo nad nami predvidoma vztrajalo vse do konca tedna. Sicer bo malce hladneje, a še vedno razmeroma toplo za ta letni čas, napovedujejo vremenoslovci.

Deli s prijatelji