PADALKA TOŽI DRŽAVO

Padalske izkušnje so jo rešile pred smrtjo

Objavljeno 14. julij 2017 22.19 | Posodobljeno 14. julij 2017 22.22 | Piše: Boštjan Celec

Legendarna padalka Irena Avbelj bije sodni boj proti državi. V Kikindi skočila v imenu Slovenske vojske in se hudo poškodovala.

Dva meseca je preživela na rehabilitacijskem inštitutu Soča, kamor je leta 2014 prinesla tudi olimpijski ogenj. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – »Iz noge mi je pogledala kost,« se prvih trenutkov po skorajda usodnem doskoku spominja najuspešnejša slovenska padalka vseh časov Irena Avbelj. Zgodilo se je 24. avgusta 2011 na evropskem prvenstvu v padalstvu v Kikindi, 11.093. skok v dolgoletni karieri vrhunske športnice pa je bil zanjo tudi zadnji.

Bala se je amputacije

Spominjala se je, da je skok potekal rutinirano, a tik pred pristankom se je zapletlo, saj naj bi odpovedale komande za pristajanje. »Približevala sem se kraju pristanka. Naredila sem zadnji zavoj in pri tem povečala hitrost. Krmilni ročki sem imela ves čas v rokah. Ob zmanjšanju vpadnega kota se je zmanjšala tudi hitrost in takrat, kaki dve sekundi pred pristankom, je treba potegniti za obe ročki hkrati. Potegnila sem in ni šlo. Nekaj se je tam zgoraj moralo zatakniti. Nisem mogla pogledati gor. To bi bilo tako, kot če bi Peter Prevc tik pred pristankom po poletu na velikanki gor pogledal. Ne bi šlo. Ni bilo časa. Od takrat sem se le še reševala. Hitrost je bila velika. Potisnila sem levo nogo naprej, da ne bi pristala na obeh, ker bi potem nastale notranje poškodbe in bi umrla.«

140.895,16 evra odškodnine zaradi nesreče pri delu zahteva Avbljeva v tožbi proti Republiki Sloveniji oziroma ministrstvu za obrambo.

S hitrostjo okrog 60 kilometrov na uro je z levo nogo udarila ob tla. Preživela je, toda sledilo je maratonsko okrevanje, zaradi hudih poškodb noge in hrbtenice je za njo 18 operacij, na levi nogi se je pojavila tudi infekcija. »Morali so mi odstraniti pet centimetrov kosti v gležnju, potem pa so na nogo za deset mesecev namestili zunanji fiksator, s katerim so mi jo počasi podaljševali. Zdravniki so se bali, da bo potrebna amputacija, in to je bil zame res šok,« pravi 51-letna Avbljeva, ki je bila kot vrhunska športnica zaposlena na obrambnem ministrstvu (Mors). Od padca v Kikindi je bila na bolniški, oktobra predlani pa so jo po skoraj 23 letih službovanja na Morsu invalidsko upokojili.

Odvetnik Primož Krapenc, ki jo zastopa v postopku na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču, je prepričan: »Absolutno se je zgodilo med opravljanjem službe. Po ukazu delodajalca je odpotovala v Kikindo, kjer je morala opraviti eno svojih službenih dolžnosti. Ta civilna tekma je bila le ena na prireditvi, ki se je je Slovenska vojska udeležila z namenom promocije in prezentacije Slovenije ter seveda z namenom doseči čim boljši rezultat.«

Pri padcu je Avbljeva poleg drugih poškodb imela zunanji zlom noge, zlome križnice in vretenc.

V imenu Avbljeve je vložil odškodninsko tožbo proti državi oziroma Morsu zaradi nesreče pri delu (zaradi poškodb, izpada dohodka, stroškov zdravljenja in druge nematerialne škode), zahtevek pa naj bi doslej tudi zaradi obresti že precej narasel.

Država se upira plačilu

Avbljeva trdi, da bo zaradi poškodbe pri opravljanju svoje službe do konca življenja čutila posledice. Na podlagi zakona o delovnih razmerjih pa je za poškodbo pri delu odgovoren delodajalec. Na državnem pravobranilstvu se priznanju odškodninske odgovornosti upirajo, menijo namreč, da se je nesreča zgodila zaradi napake v ravnanju tožeče stranke, in to na civilnem tekmovanju, kamor naj padalcev ne bi poslala vojska, ampak Letalska zveza Slovenije. Avbljeva pa vztraja, da je v Srbiji tekmovala kot predstavnica Slovenske vojske. »Po činu sem bila stotnica, po funkciji poveljnica šolskega padalskega centra. Julija 2011 sem dobila ukaz o udeležbi na evropskem prvenstvu. Tam sem bila namestnica vodje reprezentance, vodja tekmovanja in tekmovalka.«

Postopek pred sodnikom delovnega sodišča Dušanom Medvedom se je sprevrgel v pravi maraton, pa čeprav je ta obe strani pozival, naj se poskušata dogovoriti. Toda večkratni poskusi poravnave so padli v vodo. »Sodnik pa je že na prvem naroku rekel, da odškodninski temelj ni sporen in da se je torej nesreča zgodila med opravljanjem dela oziroma službe,« je nad odločnostjo države oziroma Morsa, da ne priznata odškodninske odgovornosti, presenečen odvetnik Krapenc.

Nisem mogla pogledati gor, to bi bilo, kot če bi Peter Prevc tik pred pristankom na velikanki gor pogledal

Na nadaljevanju sojenja so zaslišali sodnega izvedenca za medicino Mateja Cimermana v zvezi s poškodbami, ki jih je dobila Avbljeva, a bo ta moral dopolniti svoje mnenje. Postavili so tudi sodnega izvedenca finančne stroke, ki se bo opredelil do razlike pri plači Avbljeve v času od poškodbe do invalidske upokojitve, po tem obdobju pa do rente, ki naj bi ji pripadala do dne, ko bi imela izpolnjene pogoje za redno upokojitev. Za Avbljevo precej mučen proces se bo predvidoma nadaljeval novembra in se morda končno tudi zaključil. 

Wikipedia o Avbljevi

Stotnica Irena Avbelj je najuspešnejša slovenska padalka vseh časov in nekdanja poveljnica šolskega padalskega oddelka Slovenske vojske. Na svetovnih prvenstvih je osvojila 20 zlatih, 10 srebrnih in tri bronaste kolajne. Na evropskem prvenstvu v Kikindi se je hudo poškodovala ob nesreči, ko so ji dve sekundi pred pristankom odpovedali mehanizmi za pristajanje. Ob okrevanju je prestala 18 operacij na levi nogi, desnem kolenu in hrbtu. Leta 2006 je prejela Bloudkovo nagrado.

 

Deli s prijatelji