NAPOVED

Padalo bo, padalo, z dežjem pa prihaja še poledica

Objavljeno 17. januar 2013 16.45 | Posodobljeno 17. januar 2013 16.45 | Piše: Mo. S.

Sobota bo suha, skoraj ves naslednji teden bo snežilo.

Snežilo bo tudi naslednji teden.

LJUBLJANA – Sneg že od zgodnjega jutra zlasti v prometu povzroča težave, saj se je sneženje ponoči okrepilo bolj ali manj po vsej državi. Na Kredarici so zjutraj namerili 210 centimetrov snega, v Črnomlju 62, v Kočevju 48, v Novem mestu 45, v Ljubljani 36, v Celju 29, v Mariboru pa 28.

Zapadlo bo še do 20 centimetrov snega

Padavine v obliki snega bodo po vsej državi ponehale šele v petek popoldne. Do takrat bo zapadlo do 15, ponekod, zlasti na Dolenjskem, Kočevskem in Notranjskem, pa do 20 ali več centimetrov novega snega, nam je zaupal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Jure Cedilnik.

V Ljubljani je bila najvišja snežna odeja izmerjena sredi februarja 1952, ko je dosegla skoraj meter in pol.

Suha bo le sobota, z dežjem prihaja poledica

Edini suhi dan v bližnji prihodnosti bo sobota, ko se bomo zbudili v jasno in precej mrzlo jutro, ponekod po nižinah pa bo megla. Že popoldne se bo zaradi bližajočega se ciklona ponovno pooblačilo, v noči na nedeljo pa prihaja nova pošiljka padavin – sprva v obliki snega, nato pa bo ta prehajal v dež, kar pomeni, da nas bo morda ogrožala tudi poledica. Malce se bo otoplilo, meja sneženja se bo dvignila nad 1000 metrov nadmorske višine.

V torek bo spet snežilo

Sneg se ob otoplitvi ne bo stalil, ampak se bo sprijel z dežnimi kapljami in postal kompaktnejši, nam je še pojasnil Cedilnik. Odjuga pa ne bo trajala dolgo, saj se bo že v torek spet ohladilo, dež pa bo začel prehajati v sneg. Sneženje se tako obeta še ves naslednji teden, vendar pa ga količinsko ne bo veliko.

Dnevne temperature se bodo gibale okoli ničle, na Primorskem pa bo okoli 7 stopinj Celzija.

Pozor, burja in snežni plazovi

Na Arsu so izdali tudi opozorilo zaradi burje. Na Primorskem bo zvečer in v noči na petek dosegala hitrosti okoli 120 kilometrov na uro, ob tem pa bo gradila tudi snežne zamete. Še vedno pa velja tudi opozorilo o snežnih plazovih. V Julijskih Alpah je nevarnost sprožanja plazov velika (četrte stopnje), spontano plazenje srednje velikih plazov nesprijetega snega pa lahko pričakujemo tudi na drugih območjih s strmimi pobočji.

image

Opozorilo za danes: sneg, led, burja in snežni plazovi (vir: Meteoalarm.eu).

 

Deli s prijatelji