NA KOŽO

Packi

Objavljeno 30. marec 2017 00.35 | Posodobljeno 30. marec 2017 00.36 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda
Ključne besede: komentar

Po pikniku so smeti odvrgli v potok, upajoč, da bo njihov.

Ne vem, kakšno je stanje pri vas, ampak pri nas je obupno. Saj ne rečem, da so smeti ob glavni cesti v kraju, kjer živim. Ne, tam jih niti ni, a če se odpravim le malce iz naselja, po poljskih poteh, ki kmetom služijo kot dovoz do parcel, domačinom pa priročne bližnjice, vidim marsikaj. Od straniščnih školjk, televizorjev in drugega pohištva do gum. Pa med pomladanskim žafranom in vetrnicami nasut gradbeni material, odvržene plastenke in pločevinke. V jarku ob poti je za kak kubik lepo opranih in še zloženih oblačil. Ob vaškem igrišču je nekaj polnih vreč plastičnih ostankov, krožnikov in prazne embalaže pijače, a vreč tisti, ki so imeli piknik, niso odpeljali do zabojnikov, ampak so jih odvrgli kakšnih 30 metrov od prostora, kjer so se zabavali, v potok, upajoč, da bo njihov sekret kmalu zakrilo ozelenelo grmičevje.

Tik ob poti je vreča živalskih odpadkov, očitno ostankov od kolin, pa nekaj vrečk gospodinjskih odpadkov, ki jih je nekdo, sklepam, vzel v zabojnikih za smeti in odnesel od oči javnosti ter tako prebrskal, kaj se skriva v njih. Smeti so seveda ostale razmetane, ven pa štrlijo celo bančni izpiski in natisnjena elektronska sporočila, z naslovi pošiljatelja in prejemnika, seveda!

Vseh teh odpadkov pred enim letom tu še ni bilo. Bili so drugi, podobni, pa so jih ob lanski čistilni akciji združeni ljubitelji narave pobrali in odpeljali tja, kamor spadajo. Vse so počistili. In letos bo spet akcija. Spet se bodo zbrali ljubitelji narave in spet čistili nesnago, ki so jo drugi celo leto znašali vkup. In čez dve leti bo verjetno slika enaka. Znova kupi smeti, znova akcija …

Tistim posameznikom, ki smeti, namesto da bi jih odpeljali na bližnjo deponijo ali pa pustili vsaj pri katerem od zabojnikov, ne pomaga trkati na vest s sicer še kako resnično indijansko modrostjo, da smo zemljo dobili na posodo od svojih vnukov. Za takšne je edini vzgojni ukrep udarec po denarnici. In dokler ne bo takšnih ukrepov, so vse akcije Sizifovo delo. Čistilne akcije bodo zagotovo tudi letos uspešne, a nikoli končano delo. Takrat pa, ko bodo tisti, ki mečejo smeti vsenaokoli in odlagajo svojo nesnago, kamor jim pač paše, počistili in razčistili v svoji glavi, nove akcije sploh ne bodo več potrebne. Po pikniku so smeti odvrgli v potok, upajoč, da bo njihov sekret zakrilo grmičevje. 

Deli s prijatelji