SMRT

Pacient umrl. UKC Ljubljana: Zdravstvena oskrba je bila ustrezna

Objavljeno 09. oktober 2012 18.31 | Posodobljeno 09. oktober 2012 18.31 | Piše: A. L.

V UKC Ljubljana se ne čutijo odgovorne za smrt pacienta.

V ljubljanskem kliničnem centru so pripravljeni, če bi se okužbe s superbakterijo dejansko pojavile.

LJUBLJANA – »Na nevrološki kliniki smo primer, ki ga opisujete, podrobno preučili. Ugotovili smo, da je pacient prejemal ustrezno zdravstveno oskrbo.« Tako na vprašanja o odgovornosti in preiskavi smrti, ko je moški padel (iz odgovora je sklepati, da je skočil) skozi okno iz drugega nadstropja nevrološke klinike, odgovarjajo iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Dodajajo, da pri njih letno hospitalizirajo več kot 100 tisoč pacientov, ambulantno pa jih pregledajo še okoli 800 tisoč. Tak odgovor smo prejeli, kljub očitkom nekoga od zaposlenih iz sistema UKC Ljubljana, ki je trdil, da so »gospodu dali pomirjevala in ga privezali za posteljo, nato pa odvezali«. Tega v UKC niso zanikali.

Pomoč, ko prepoznajo znake samomorilnosti

Na vprašanje, kako bodo preprečili tovrstne primere, odgovarjajo: »UKCL ni ustanova zaprtega tipa. Kadar prepoznamo znake samomorilnosti, obvestimo ustrezno strokovno službo, da zagotovimo pacientu psihiatrično ali psihološko obravnavo.«

Spomnimo, v noči s 23. na 24. september je starejši moški padel skozi okno drugega nadstropja nevrološke klinike v Ljubljani in umrl. Več o primeru lahko preberete v članku Padel skozi okno nevrološke klinike in umrl.

Deli s prijatelji