MINISTRSKI KANDIDATI

Pa mu je uspelo! Cerar vložil listo v DZ

Objavljeno 09. september 2014 21.52 | Posodobljeno 09. september 2014 21.54 | Piše: STA, Ma. F.

Zadnji hip je prišlo do spremembe pri kandidatu za gospodarskega ministra.

Predsednik SMC Miro Cerar.

LJUBLJANA – Mandatar Miro Cerar je v državni zbor (DZ) danes vložil listo 16 ministrskih kandidatov. Kandidate čaka zaslišanje pred parlamentarnimi delovnimi telesi. Cerar je že ob podpisu koalicijskega sporazuma z Desusom in SD ocenil, da so vsi kandidati kompetentni in neoporečni. Zadnji hip pa je prišlo do spremembe pri kandidatu za gospodarskega ministra.

Na listi ministrskih kandidatov, ki jo je mandatar Cerar predstavil v ponedeljek ob podpisu koalicijskega sporazuma, je bil kandidat za gospodarskega ministra iz kvote SMC Ervin Pfeifer, a ga je na končnem seznamu zamenjal podjetnik Jožef Petrovič.

30 let aktivnega dela v gospodarstvu

Petrovič je univerzitetni diplomirani ekonomist in je na zadnjih državnozborskih volitvah v Krškem kandidiral za poslanca SMC. Po lastnih navedbah je za njim 30 let aktivnega dela v gospodarstvu. Med drugim je bil izvršni direktor veleprodaje v Petrolu in predsednik uprave družbe Delo prodaja. Trenutno je direktor družbe Unichem.

SMC bo sicer poleg gospodarskega vodil še osem drugih resorjev. Kandidat za ministra za finance je Dušan Mramor, kandidat za ministra za pravosodje Goran Klemenčič, kandidatka za ministrico za zdravje Milojka Kolar, kandidat za ministra za javno upravo Boris Koprivnikar, za resor infrastrukture pa Peter Gašperšič.

Kandidatka za vodenje notranjega ministrstva je Vesna Györkös Žnidar, kandidatka za ministrico za izobraževanje, znanost in šport pa Stanka Setnikar Cankar. Vodenje urada za razvoj, strateške projekte in kohezijo bo predvidoma prevzela Violeta Bulc.

Desus bo imel štiri ministre. Karl Erjavec je kandidat za zunanjega ministra, Julijana Bizjak Mlakar kandidatka za ministrico za kulturo, Irena Majcen za okolje in prostor, Gorazd Žmavc pa je kandidat za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu.

SD bo prevzel tri resorje. Janko Veber je kandidat za obrambnega ministra, Dejan Židan za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Anja Kopač Mrak pa kandidatka za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
 

Deli s prijatelji