PROTI PREDLOGU

OZS: Polnjenje zdravstvene blagajne na račun malih je absurd

Objavljeno 25. september 2013 23.55 | Posodobljeno 25. september 2013 23.54 | Piše: Ma. F.

Javnost pogosto zavajajo s podatki, da samostojni podjetniki plačujejo zdravstvene prispevke zgolj v višini 105,40 evra mesečno, kar ne drži.

LJUBLJANA – Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) ponovno ostro nasprotuje predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva spremembo osnove za obračun zdravstvenih prispevkov na 65 odstotkov povprečne letne bruto plače za samostojne podjetnike. Malo gospodarstvo je na robu preživetja, zato je sprejetje takega zakona povsem nesprejemljivo.

»Posledice takega dviga prispevkov bodo odpuščanje zaposlenih, stečaji podjetij in vse večja socialna stiska. Dodatnih obremenitev obrtniki in podjetniki namreč ne prenesejo več,« pojasnjuje Zdenka Bedekovič, svetovalka iz OZS.

Zavajajoči podatki

Javnost pogosto zavajajo s podatki, da samostojni podjetniki plačujejo zdravstvene prispevke zgolj v višini 105,40 evra mesečno, kar ne drži. V preostalih sedmih zavarovalnih razredih plačujejo precej več. Za mesec avgust, denimo, je moral podjetnik, ki je bil uvrščen v peti zavarovalni razred, plačati 301,71 evra, v osmem razredu pa celo 482,73 evra. Znesek prispevka se namreč spreminja glede na višino povprečne bruto plače, ki jo objavlja Statistični urad RS.         

OZS tudi ne pristaja na kakršno koli uvedbo prispevka za dividende in najemnine v višini 6,36 odstotka, ker niso posledica dela. Iz predloga zakona je mogoče razbrati le finančni učinek nove prispevne stopnje za prihodke od najemnin in dividend na državni proračun, nikjer pa ni specificirano, kakšne pravice bodo zavezanci koristili glede na plačevanje tega prispevka. »Gre za nesprejemljiv ukrep, ki ne bo rešil problema, ampak le ublažil izčrpano zdravstveno blagajno na račun malih poslovnih subjektov,« so prepričani v OZS.   

Deli s prijatelji