PRIZNANJE PALESTINE

OZP naložil vladi, da predloži sklep o priznanju Palestine

Objavljeno 28. november 2014 18.57 | Posodobljeno 28. november 2014 20.11 | Piše: STA, Ma. F.

Pred parlamentom tudi shod za priznanje Palestine.

LJUBLJANA – Odbor DZ za zunanjo politiko (OZP) danes ni podprl predloga Združene levice o takojšnjem priznanju Palestine, je pa sprejel alternativni predlog SMC, da odbor »od vlade zahteva, da ob upoštevanju vseh vidikov in učinkov državnemu zboru predloži sklep o priznanju Palestine«. Roka, do kdaj naj bi vlada to storila, pa ne zahteva.

Prvotni predlog Združene levice, da bi Slovenija že zdaj priznala Palestino kot neodvisno in samostojno državo oz. da bi ta predlog romal naprej pred celotni državni zbor, sta na koncu podprla le poslanec predlagateljev Matej T. Vatovec in poslanec stranke ZaAB Peter Vilfan.

Ker je bila na ta način vlada na nek način izvzeta, je zunanji minister Karl Erjavec predlagal, da poslanci to dejanje priznanja palestinske državnosti podprejo šele, ko bo to predlagala vlada. Tak je bil potem vsebinsko tudi predlog največje parlamentarne stranke, SMC, ki ga je na koncu podprlo 12 članov OZP, tudi T. Vatovec in Vilfan, proti pa so bili štirje člani iz vrst SDS.

Predlog SMC je sicer sestavljen iz treh sklepov. Prvi nalaga vladi, da DZ predloži sklep o priznanju Palestine. V razpravi se je sicer pokazal predvsem problem, da pri tem sklepu ni navedenega roka, a kot je opozoril predsednik DZ Milan Brglez je povsem v rokah DZ, kako bo nadaljeval spremljanje tega vprašanja.

Z drugim sklepom OZP poziva vlado, da »nadaljuje z vsemi aktivnostmi, ki bodo med članicami EU pri delu institucij EU ter mednarodnih in regionalnih organizacij kar najbolj učinkovito prispevale k uskladitvi stališč glede priznanja Palestine kot neodvisne in suverene države«. OZP tudi poziva vlado, da v prihodnosti »zavzema pozitivno stališče do prizadevanj Palestine za članstvo v mednarodnih organizacijah in njihovih agencijah«. To naj bi pomenilo, da če bo Palestina zaprosila za članstvo v kaki mednarodni organizaciji, jo Slovenija podpre.

Tretji sklep pa je pravzaprav »ugotovitveni«, da se je OZP seznanil z aktualnim stanjem bližnjevzhodnega mirovnega procesa, vlado pa še poziva k aktivnemu prizadevanju »v naporih mednarodne skupnosti, še posebej EU za dosego sporazuma v mirovnem procesu med Izraelom in Palestino, v okviru katerega bi prišlo tudi do medsebojnega priznanja obeh držav«.

V prestolnici je medtem pred parlamentom potekal shod za priznanje Palestine.

Deli s prijatelji