NEVARNO

Ozon draži oči
 in dihalne poti

Objavljeno 08. avgust 2013 09.10 | Posodobljeno 07. avgust 2013 21.19 | Piše: I. U.

Najhuje je na Obali, Tržaškem in Goriškem.

KOPER – Koncentracija ozona, ki že nekaj dni presega tako imenovano opozorilno vrednost 180 mikrogramov v kubičnem metru zraka, visoke dnevne temperature, ki se bližajo rekordnim, in relativno visok odstotek vlažnosti ozračja zadnje dneve otežujejo dihanje na slovenski obali, marsikateremu otroku, starejšemu in kroničnemu bolniku pa povzročajo nemalo težav. Težko ozračje je tudi v Trstu, na tržaškem Krasu in na Goriškem.

»Ljudem priporočam, da se ob najvišjih temperaturah in najvišji koncentraciji ozona zadržujejo v zaprtih prostorih: najnevarnejše ure so med 13. in 21., meritve so pokazale, da je bilo v kubičnem metru zraka v petek 196 mikrogramov ozona, v soboto 210, v nedeljo 200 in v ponedeljek 194 mikrogramov. Povečana koncentracija povzroča vnetje dihalnih poti in sluznic. Prvi zunanji znaki so pekoče oči, vneto grlo in siljenje h kašlju, v primerih močno poškodovanih sluznic pa sta kot posledici tudi obolenje za bronhitisom in pljučnico. V takih primerih svetujem, da se ljudje oglasijo pri svojem zdravniku,« pojasnjuje direktor koprskega zavoda za zdravstveno varstvo Milan Krek in dodaja, da je treba prostore v nočnih urah, ko se shladi in pade koncentracija ozona, dobro prezračiti.

Dodaja, da morajo biti v teh dneh ljudje dodatno previdni pri kupovanju in hrambi hrane, še posebno mesa in rib, ki morajo iz mesnice ali ribarnice čim prej v hladilnik, glede rib pa še priporoča, da jih že v ribarnici damo v hladilno torbo. Pri hrambi se meso in ribe ne smejo mešati s svežo zelenjavo, sadjem ali že pripravljenimi jedmi v hladilniku.

Povečana vsebnost ozona bo po navedbah trajala še najmanj do petka, ozračje bi se prečistilo le s padavinami in z burjo po njih.

Deli s prijatelji