NAGRADA

Ozimnica za vso zimo

Objavljeno 24. oktober 2014 10.43 | Posodobljeno 23. oktober 2014 22.56 | Piše: P. Š.

Upokojenec Marjan Delčnjak je prvič v življenju nekaj zadel.

Marjan Delčnjak se je prvič znašel v koži izžrebanca. Foto: Primož Škerl

Tokratni nagrajenec akcije Ozimnica po vašem okusu je doma iz Trnovelj pri Socki, do koder cesta iz celjske smeri vodi prek Vojnika in Nove Cerkve. Upokojenec Marjan Delčnjak je pri devetinpetdesetih letih in po zahtevni operaciji grla, ko so mu odstranili obe glasilki, še zelo krepak mož. Za povprečnega človeka kar težak paket Etine ozimnice iz prtljažnika dvigne kakor ženička kanglico z mlekom.

Kajpak je nagrade izjemno vesel, kajti prvič se je zgodilo, da se je znašel v koži izžrebanca. »Ko ste me včeraj poklicali in dejali, da sem izžreban, sem bil prepričan, da me nekdo zajebava. Še nikoli nisem ničesar zadel, čeprav stalno pošiljam kupončke. Tudi za vašo poletno akcijo Hektoliter sem jih pa za križanke tudi,« pove veselo razpoloženi Trnoveljčan, ki je zadnji dve leti tudi naročnik Slovenskih novic. V njegovi dvesto let stari hiši kar diši po domačnosti, stari štedilnik še uspeva ogrevati notranjost poslopja na prvi mrzel jesenski dan. Ko bo hladneje, bo Marjan zakuril še keramično in lito peč.

Paket ozimnice položi na mizo k oknu poleg prelistanega izvoda Novic. Vsebina bo verjetno zadostovala za čez zimo, če le ta ne bo predolga. »Rad imam vložene stvari, zlasti papriko in kumarice. Danes si za kosilo pripravim zelenjavno juho in Etina koruza bo kot nalašč. Ko sem še delal v Ingradu, sem vsako jesen kupoval ozimnico. Takrat nam jo je priskrbel sindikat, dobro so bile organizirane te zadeve. Največkrat sem naročil kar krompir in kumarice. Paketa, kakršnega ste mi pripeljali, si danes ne bi mogel privoščiti. Prebijam se s 320 evri pokojnine, počasi urejam dotrajano hišo, zidovi ponekod že pokajo,« se razgovori nagrajenec. In doda: »Veste, sosedje mi bodo nevoščljivi, ko bodo prebrali v časopisu, a nič ne de, resnično sem zelo zadovoljen.« Ozimnico prejmeta tudi Darja Deželak iz Sevnice in Romana Krt iz Nove vasi pri Mirnu.

Deli s prijatelji