POD DROBNOGLEDOM

Ovadili videmskega župana

Objavljeno 21. september 2015 19.50 | Posodobljeno 21. september 2015 19.51 | Piše: Primož Škerl

Friderik Bračič naj bi lažno potrdil, da je Milan Tadič opravil družbenokoristno delo.

Friderik Bračič (Foto: Franc Milošič)

VIDEM PRI PTUJU – Kriminalisti PU Maribor so pod drobnogled vzeli župana Vidma pri Ptuju Friderika Bračiča in enega od uslužbencev občine, saj so ugotovili nepravilnosti pri izvrševanju pravnomočne sodbe ptujskega okrožnega sodišča. To je podjetniku Milanu Tadiču zaradi kaznivega dejanja zatajitve naložilo 1460 ur družbenokoristnega dela, a obsojeni naj ga ne bi opravil, temveč je zgolj prinesel potrdila, pristojne službe pa so nasedle.

Kazen – preračunano – pomeni, da bi moral Tadič v družbeno korist delati ves mesec s polnim delovnikom. Toda možje postave so se dokopali do podatkov, da sodno določene kazni ni izpolnil ter da je bilo pristojnim organom lažno prikazano, da je bilo družbenokoristno delo opravljeno, kazen pa s tem prestana. Usodni podpis je primaknil videmski župan. Kakor navaja predstavnik za odnose z javnostmi pri PU Maribor Miran Šadl, naj bi obsojeni skupaj z nekaterimi odgovornimi osebami organa lokalne skupnosti, kjer naj bi se kazen opravljala, preslepil pristojni organ socialnega varstva, ki je bil odgovoren za preverjanje izvršitve kazni, posredno pa tudi okrožno sodišče na Ptuju, ki je kazen izreklo. »Kaznivo dejanje je bilo izvršeno z izključnim naklepom, da se obsojeni v celoti izogne prestajanju kazni, določene s pravnomočno sodbo. Odgovorne osebe lokalne skupnosti, kjer naj bi se kazen opravljala, so v celoti ponaredile dokumentacijo, ki naj bi dokazovala izvršitev kazni, čeprav so vedele, da izrečena kazen družbenokoristnega dela pri njih nikoli ni bila izvršena,« še piše v sporočilu.

Župana Bračiča in enega od njegovih sodelavcev so kazensko ovadili zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali pravic v sostorilstvu ter zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja overitve lažne vsebine. Z rezultati preiskave so seznanili sodišče in organ socialnega varstva. Bračič, ki je nad ovadbo presenečen, nam je pojasnil, da v celotni zadevi ni nič nezakonitega, saj da je Tadič delo opravil v družbeno korist in povsem skladno s pravilnikom. Čemu potlej ovadba? »Nekaterim odgovarja, da je tako. Tadič je v družbeno korist urejeval odvodnjavanje travnatega igrišča Nogometnega kluba Videm.« Gre za trenutno sedmouvrščeno moštvo 3. SNL sever, klubu predseduje županov sin Renato. Odziv na ovadbe mariborskih kriminalistov smo hoteli dobiti tudi od Tadiča, vendar so nam v njegovem podjetju MTD Bio povedali, da je do konca tedna na službeni poti v tujini. 

Deli s prijatelji