TEŠ 6

Ovadili Janšo, Pahorja, Vizjaka, Černača, Lahovnika ...

Objavljeno 02. oktober 2013 15.21 | Posodobljeno 02. oktober 2013 15.21 | Piše: STA, A. L.

Takratna ministra Černač in Šušteršič, ki sta v imenu vlade podpisala pogodbo s Tešem, sta bila malomarna, pravijo v stranki TRS.

Janez Janša je danes zadnjič odgovarjal poslancem.

LJUBLJANA – Stranka TRS je danes na vrhovno državno tožilstvo posredovala kazenske ovadbe zoper nekdanja premierja Janeza Janšo in Boruta Pahorja, nekdanje ministre Andreja Vizjaka, Zvonka Černača, Mateja Lahovnika, Janeza Šušteršiča ter nekdanjega direktorja Teša Simona Tota. Po njihovem naj bi obstajal najmanj utemeljen sum goljufije pri Tešu 6.

Podpisali, a vedeli, da bo potrebna podražitev

V zunajparlamentarni stranki TRS so kazensko ovadbo vložili zaradi utemeljenega suma najmanj goljufije, zlorabe uradnega položaja, oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi, je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil Gorazd Marinček iz TRS. Šlo naj bi za dejanja, storjena v obdobju od leta 2006 do 2013.

Ovadeni naj bi storili celo vrsto vprašljivih zadev. »Vrhunec pa je bil, da se je izkazalo, da so, preden so podpisali pogodbo z vlado, da investicija ne bo presegla 1,3 milijarde evrov, že vedeli, da je ta izdatek 1,45 milijarde evrov. S tem so zavedli vlado in državni zbor, ki je potrdil zakon o državnem poroštvu za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6),« je poudaril Marinček.

Malomarna Černač in Šušteršič

Prepričan je, da so ovadeni tako »prevarali tudi zakonodajno vejo oblasti«. Marinček je izpostavil, da sta takratna ministra Černač in Šušteršič, ki sta v imenu vlade podpisala pogodbo s Tešem, naredila domačo nalogo skrajno malomarno. »Imela sta dva meseca časa za preverbo vseh podatkov, preverila pa sta jih slabo,« je dejal.

Ob tem je izpostavil, da želijo s kazenskimi ovadbami dati možnost sodni veji oblasti, da »ostane neogoljufana in da nam vrne upanje, da smo vsaj v enem delu še pravna država«.

Deli s prijatelji