KOMBINACIJA

Ovacije na muzikalu na glasbo Avsenikov

Objavljeno 22. junij 2013 12.55 | Posodobljeno 22. junij 2013 12.55 | Piše: Boštjan Fon

Ob Nataši Tič Ralijan, Gojcu, Gregorjih in Artifexu navdušila mala Tinkara Delux.

Mlada oba!, žal se bodo naslednjič zbrali šele sredi avgusta. Foto: Boštjan Fon

STUDENEC – Ko smo se pri Slovenskih novicah odločili za pomoč ustvarjalcem muzikala Mlada oba! s tem, da smo pomagali iskati deklico za vlogo Nežke, si nismo niti v sanjah predstavljali, da bomo pridodali kamenček v mozaik spektakla. Muzikal na Avsenikovo glasbo? Slišati je bilo nenavadno, če ne celo bogokletno. Avseniki, po mnogih slovenski beatli, glasbeniki, ki so že pred desetletji postali legende, bodo svoje najboljše glasbene štiklce ponudili za muzikal?

Tinkara, Uma, Lea

Dejansko se je zgodilo ravno to, pa ne le, da so se v ustvarjanje vključili iz Avsenikove hiše pod belimi kostanji v Begunjah z notnimi zapisi, na oder so umestili svoj hišni ansambel Gregorji, ki se je v gledališkem izzivu znašel prvič. Igralska zasedba je obetala posladek izvedbe, posebno ker sta se nosilnih vlog oprijela Nataša Tič Ralijan in Gojmir Lešnjak - Gojc, pod režisersko taktirko Jaše Jamnika pa so jim brez odstopanj v ritmu ali izvedbi sledili mlajši Žiga Udir, Tadej Pišek in Maruša Majer. Ta je, kot je bilo mogoče opaziti, zaradi osebe, ki jo je zaigrala na odru – mlade mamice, ki je izgubila svojo ljubezen, ostala pa ji je punčka –, pobrala največ simpatij publike. Ko je v drugem delu na oder s svojevrstno energijo ter medvedkom v roki stopila Tinkara Delux iz Zaplane, ki je ob Umi Freja Prosen iz Logatca ter Lei Bernetič Rijavec iz Ivančne Gorice dobila priložnost kot prva izmed treh izbranih deklic na avdiciji zaigrati Nežko, se je marsikateremu orosilo oko. Stopnjevanje dogajanja so popestrili plesalci plesne skupine Artifex, ki kljub drugačni kostumski zasnovi niso rezali s svojo pojavo v dogajanje na odru. Še več, bili so svežina, pogum ter volja, ki so osebe na odru dokončno pripeljale do srečnega konca.

Sedli v srce

Vrhunsko izvedbo na predpremieri je spremljal poln avditorij letnega gledališča Studenec pri Domžalah, ki je navdušeno sprejel skoraj tri ure dolgo igro s plesom ter glasbenimi vložki, ki so segli do srca. Ni čudno, da je po koncu dvorana aplavdirala toliko časa, da so morali nastopajoči sedemkrat nazaj na oder, glasbeniki pa so potem urezali še dve Avsenikovi, tako da je vez med občinstvom in akterji, ki se je čutila že med samim muzikalom, postala že skoraj otipljiva. »Zaradi količine vaj in trdega dela sem med nastajanjem izgubil občutek za sentiment, nato pa sem na odru začutil, da smo publiki dejansko sedli v srce. Ljudje so se počutili mlade, razumevajoče, čutilo se je njihovo simpatiziranje z mlado deklico, ki po spletu okoliščin izgubi očeta še pred rojstvom, nato pa se vrne po letih in letih dela v tujini. Publika se je zabavala, hkrati pa je ob glasbenih vložkih sodelovala, kar nam je dalo dodaten motiv za čim bolj popolno izvedbo,« je povedal stari maček gledališkega odra Gojc. »Ne, ni me bilo strah nastopa pred takšnim avditorijem. Sem baletka, hkrati sem že sodelovala na gledaliških delavnicah pri mamici, veliko nastopam tudi s pevskim zborom,« je povedala Nežka, ko je stopila z odra in spet postala Tinkara. Njo in obe kolegici smo pomagali poiskati s povabilom na avdicijo prek Slovenskih novic in vse tri se bodo izmenjaje pojavljale na predstavah. Ustvarjalci namreč nočejo obremeniti le ene deklice, zato so se odločili za enakovredno delo z vsemi tremi izbranimi, in čeprav je to pomenilo precej več časa na vajah ter določeno prilagajanje vsaki mladi igralki posebej, je ta poteza pohvale vredna.

Preprosta predstava je Mlada oba!, toda prav zato poda pristen dotik veličine Avsenikove glasbe in morda pozove sedečega v dvorani, da se obrne vase in poišče kanček razumevanja za mlajše od sebe ter celo prizna, da ni nihče nepogrešljiv. Res, največ nepogrešljivih leži na pokopališčih, in zato je vredno biti vsak trenutek čisto navaden človek iz krvi in mesa, ki tako kot glasba bratov Avsenik vsem okoli sebe ponudi le lepo.

Deli s prijatelji