SPREMEMBE

Otroški dodatek po novem za vse dijake enak

Objavljeno 07. oktober 2013 15.02 | Posodobljeno 07. oktober 2013 15.12 | Piše: S. J.

Namesto višjega dodatka za dijake iz ogroženih družin, se vpeljujejo državne štipendije.

Ministrica pravi, da finančne posledice sprememb znašajo okoli 10 milijonov evrov.

LJUBLJANA – »Pričakovanja so večja kot realne zmožnosti, sem pa vesela, da smo s spremembami zakona uspeli na vladi. Upam, da bodo ljudje razumeli, da bodo spremembe pomagale najranljivejšim skupinam prebroditi to krizo,« je ob predstavitvi sprememb zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in zakona o socialnovarstvenih prejemkih povedala ministrica Anja Kopač Mrak.

Nekatere spremembe že z novim letom

Kot je pojasnila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bo večina predlaganih sprememb začela veljati s 1. januarjem 2014, nekatere, pa zaradi prilagoditve informacijske podpore šele 1. septembra naslednje leto.

Pravičnejši način dodeljevanja pomoči

S spremembami zakonov si želijo popraviti glavne pomanjkljivosti zakonov. Namen sprememb je izboljšanje socialnega položaja socialno najbolj ogroženih skupin prebivalstva, gre predvsem za enostarševske in velike družine. Ministrica pravi, da se bo spremembami dosegel pravičnejši način dodeljevanja javnih sredstev, s poenostavitvami, ki jih načrtujejo, pa bodo razbremenili centre za socialno delo. Po novem se bo upošteval realni materialni položaj prosilcev. Doslej so se pri prosilcih za socialno pomoč upoštevali dohodki izpred enega ali celo dveh let, zdaj pa se bo o upravičenosti socialnih prispevkov odločalo na podlagi trenutnega finančnega stanja družine.

Otroški dodatek po novem za vse enak

Spremembe prinašajo tudi novo lestvico otroških dodatkov in državnih štipendij, do katerih bodo po 1. januarju upravičeni tudi mladoletni dijaki. Zaradi tega se bodo zneski otroškega dodatka za dijake spremenili. Zdaj bo za vse veljal enako visok otroški dodatek. Otroci iz bolj ogroženih družin pa bodo upravičeni do državnih štipendij. »Po predlagani spremembi bi se otroški dodatek v lastni dohodek štel brez dodatka za enostarševsko družino in znižan za 20 odstotkov dodatka, ki pripada otroku v prvem dohodkovnem razredu, kar ta trenutek znaša 22,80 evra,« je povedala Kopač Mrakova.

Kratkotrajna socialna pomoč se ne bo vračala

V družinski dohodek se ne bo več štel kredit, ki ga banke nakažejo na račun prosilcev, ti pa ga nato uporabijo za določen namen, kot je gradnja ali nakup nepremičnin.

Prav tako posamezniku ne bo treba vračati socialne pomoči, če jo je prejemal zgolj 12 mesecev. Vračilo te bo potrebno zgolj, če jo bo posameznik prejemal več kot leto dni, vendar se bo pri vračilu od celotne prejete socialne pomoči odštelo 12 najvišjih zneskov, od razlike pa bo treba vrniti 2/3 socialne pomoči. Kopač Mrakova je ob tem povedala, da »s tem načinom ohranjamo sistem in skrbimo za prihodnje rodove«. Izboljšanje sedanjega stanja bo mogoče tudi z uvedbo prostega preudarka glede neupoštevanja nepremičnine v lasti stranke, za katero je mogoče sklepati, da si z njo stranka začasno ne more zagotoviti preživetja, in to zaradi okoliščin, na katere ne more vplivati, ali pa stranka ne more razpolagati z nepremičnino.

Po novem se dohodki iz študentskega dela upoštevajo v višini, ki je ugodnejša.

Ob tem je Kopač Mrakova poudarila, da varstveni dodatek žal ne bo zagotovljen osebam v institucionalnem varstvu. Po novem bo dostop do invalidske komisije omogočen večjemu številu ljudi.

Subvencionirana prehrana ostaja

Prehrana za šolarje in dijake bo tudi po letu 2014 ostala subvencionirana. Poenostavili pa bodo postopek za pridobitev subvencionirane prehrane, saj učencem in dijakom ne bo več treba vlagati vloge za priznanje do subvencije. To bo uredila šola sama na podlagi podatkov o otroškem dodatku. Prav tako se bo pravica do znižanega vrtca vedno priznavala za celotno leto, ne samo do konca koledarskega leta.

Osnovno zdravstveno zavarovanje za tujce

Spremembe omogočajo tudi osnovno zdravstveno varstvo za tujce, ki imajo stalno prebivališče, in za osebe, ki jim je priznana mednarodna zaščita.

Do pogrebnine in posmrtnine ne bodo več upravičeni vsi

Do posmrtnine in pogrebnine ne bodo upravičeni vsi, to je bila namreč pravica, ki je doslej izhajala iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Zato uvajajo dve novi obliki izredne denarne pomoči, in sicer kot pomoč pri kritju pogrebnih stroškov in kot pomoč ob smrti družinskega člana. Do teh dveh vrst pomoči bodo upravičeni zgolj prejemniki socialne pomoči, varstvenega dodatka in tisti, ki živijo pod pragom revščine. Torej imajo manj kot 606 evrov prihodkov.

Ministrica pravi, da bodo finančne posledice sprememb okoli 10 milijonov evrov.

Deli s prijatelji