NEZDRAVO

Otroška žita za zajtrk sodijo med sladkarije

Objavljeno 24. februar 2013 11.51 | Posodobljeno 24. februar 2013 11.51 | Piše: P. J., STA

Večina žit je vsebovala preveliko količino sladkorja.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je v tržnem pregledu 26 žit za zajtrk, ki jih tržijo za otroke, ugotovila, da se je večina preverjenih izdelkov »zelo slabo« odrezala glede vsebnosti sladkorja. Nekatera žita bolj sodijo med sladkarije in nikakor niso primerna za vsakodnevno uživanje, so pri ZPS zapisali v sporočilu za javnost.

Veliko vsebnost sladkorja so ugotovili pri 21 izdelkih, med temi pa jih je 13 preseglo mejo vsebnosti sladkorja za več kot dvakrat.

Kupcem zato svetujejo, naj bodo pozorni na količino sladkorja, če se odločajo za slajša žita. »Upoštevajte priporočeno porcijo, ki jo proizvajalec običajno zapiše na izdelku. Po navadi je to 30 gramov,« je opozorila prehranska strokovnjakinja Tanja Pajk Žontar.

Dražje ni boljše kot cenejše

Žita za zajtrk so tudi vir prehranskih vlaknin, ki sicer za naše telo oziroma za otroke niso nujno potrebne, vendar v priporočeni količini ugodno vplivajo na prebavo in na nekatere druge procese v telesu, so še zapisali pri ZPS. Cene žit za zajtrk so sicer zelo različne. Od treh do devetih evrov, ob tem, »da dražji glede sladkorja niso nič boljši kot cenejši«.

Potrošnikom svetujejo, naj izdelki, ki vsebujejo več kot 15 gramov sladkorja, ne bodo redno na jedilniku za zajtrk, pri nakupu žit pa naj jih ne zavedejo navedbe, kot so z okusom sadja, z okusom čokolade, z vitamini in minerali.

Navedli so še, da žita za odrasle običajno vsebujejo nekoliko manj sladkorja, zato so lahko boljša izbira.

Deli s prijatelji