NEPRAVILNOSTI

Otroška srčna kirurgija: razkrivamo poročilo mednarodne komisije

Objavljeno 17. september 2015 14.45 | Posodobljeno 17. september 2015 14.45 | Piše: A. L.

Nekaterih dokumentov ni, zaveze so ostale neizpolnjene, nekateri odgovorni pa kljub opozorilom niso storili ničesar.

Pet malčkov je še v kritičnem stanju (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Varnost pacientov je bila med letoma 2007 in 2014 resno ogrožena, je v 160-stranskem poročilu ugotovila mednarodna komisija, ki je opravila izredni nadzor nad otroškim kardiokirurškim programom v kliničnem centru. Pripravljali so ga leto dni, po dveh mesecih od nastanka pa bo predstavljeno tudi širši javnosti. Novinarsko konferenco za danes sta že sklicala Zdravniška zbornica Slovenije in ministrstvo za zdravje.

Brez dokumentov

Komisija je opravila pogovore s številnimi vpletenimi zdravniki in osebjem, starši otrok, ki so se zdravili v UKC. Pregledani so bili mnogi dokumenti, prosili so še za več teh, a do njih niso prišli, poroča Delo, saj jih odgovorni niso sistematično vodili. Celo analiza podatkov iz različnih virov je pokazala, da se ti med seboj razlikujejo. Že podatek UKC, da je smrtnost bolnikov 1,8-odstotna, se ni ujemal. Komisija je namreč ugotovila, da je 2,9-odstotna.

V poročilu UKC je zapisano, da je srčni kirurg David Mishaly opravil 22 odstotkov operacij, medtem ko komisija ugotavlja, da je ta delež veliko večji. Komisija je tudi ugotovila, da so, ko ni imel slovenske licence, v sistem vnesli, da je operacije opravil Robert Blumauer, ki ga je usposabljal za samostojno kirurško delo, ali Nikola Lakič, srčni kirurg za odrasle.

Mishalyju očitajo neodgovorno zdravniško ravnanje, saj je državo zapuščal, ko so bili pacienti še na operacijski mizi, in jih prepuščal neizkušenemu kirurgu. V poročilu celo piše, da je sprejel nekatere napačne odločitve.

Neizpolnjena zaveza

Mishaly ni izpolnil niti zaveze, da bo slovenska kirurga izšolal za samostojno delo v letu ali dveh. Še več: po sedmih letih usposabljanja in sodelovanja pri operacijah Blumauer po mnenju komisije ni sposoben niti usposobljen za samostojno izvajanje zahtevnejših kirurških postopkov. Drugega šolajočega, Janeza Vodiškarja, naj bi dajal na stran, ta pa je naposled zaradi nevzdržnih razmer odšel na delo v Nemčijo, poroča Delo.

Blumauerju očitajo, da je bil aroganten in da mu je manjkalo samokritičnosti. Komisiji pa ni predal seznama operacij, čeprav bi ga v skladu z mednarodnimi standardi moral voditi. Blumauer jim niti ni podal informacij o usposabljanju na kliniki v Tel Avivu, na koncu pa jim je prek odvetnika sporočil, da nima dostopa do teh podatkov, ker ni več zaposlen v UKC.

Nevarne situacije ni rešil

Komisija ugotavlja, da sistem usposabljanja zdravnikov potrebuje celovito revizijo in drastične spremembe.

Za vzpostavitev programa je bil odgovoren Borut Geršak, tedanji predstojnik oddelka za kirurgijo srca in ožilja. Komisija mu očita pomanjkanje vodstvenih sposobnosti, posledica česar je bila, da je bil le 10 odstotkov časa navzoč izkušen zdravnik, nevarne situacije pa ni rešil kljub številnim opozorilom.

Zdajšnja rešitev, ko sodelujejo z münchenskim centrom za srčno kirurgijo, je boljša in varnejša od prejšnje, pravi komisija, a v isti sapi dodaja, da dolgoročno ni najboljša rešitev. Če bi želeli v UKC strokovno izvajati program otroške srčne kirurgije, bi morali zaposliti najmanj dva izkušena kirurga.

Več o ugotovitvah mednarodne komisije lahko preberete na povezavi.

Deli s prijatelji