NA PLEČIH OTROK

Otroška srčna kirurgija ostala brez šefa

Objavljeno 26. julij 2017 09.14 | Posodobljeno 26. julij 2017 09.14 | Piše: STA, K. K.

Letos so v javnost prišle informacije o tem, da naj bi eden od zdravnikov iz službe za kardiologijo, Uroš Mazič, več bolnikom na tem oddelku postavil napačne diagnoze.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA Vodja službe za kardiologijo na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tomaž Podnar je odstopil s funkcije, je neuradno izvedela STA. Podnar je prevzel vodenje službe decembra lani. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc naj bi se v naslednjih dneh sestala s starši otrok v programu otroške srčne kirurgije.

Letos so v javnost prišle informacije o tem, da naj bi eden od zdravnikov iz službe za kardiologijo, Uroš Mazič, več bolnikom na tem oddelku postavil napačne diagnoze. Istočasno so očitki o neustreznem zdravljenju leteli tudi na Podnarja. Te informacije so v javnosti sprožile burne odzive.

Vodstvo UKC Ljubljana je zaradi objektivne odgovornosti za stanje na kliniki želelo razrešiti strokovnega direktorja Rajka Kendo. Ministrica za zdravje Kolar Celarčeva pa je hkrati pozvala k odstopu generalnega direktorja UKC Ljubljana Andraža Kopača in strokovno direktorico Marijo Pfeifer. Ministričine zahteve slednja nista izpolnila. Je pa, kot kaže, odstopil Podnar.

O odgovornosti Kopača in Pfeiferjeve je na zadnjih dveh sejah razpravljal svet UKC Ljubljana, a končne odločitve o njuni usodi za še ni. Nadaljevanje seje sveta je predvideno za 8. avgust. Ministrica je sicer napovedala, da bo v kratkem sprejela tudi odločitev o prihodnosti programa otroške srčne kirurgije.

Deli s prijatelji