PRIGODE

Otroke rojevajo 
tudi na avtocesti

Objavljeno 21. december 2014 13.47 | Posodobljeno 21. december 2014 13.47 | Piše: Drago Perko

Zdravstveni tehnik Xhevdet Hoxha je pomagal pri porodu potnici, ki jo je prezgodnje rojstvo otroka pred kratkim presenetilo na avtocesti pri Postojni.

Potniki na avtobusu so bili veseli, da je njihova sopotnica rodila zdravo deklico. Foto: Dnevni Avaz

Na poti z avtobusom se lahko zgodi marsikaj. Vožnja je lahko večkrat dolga in naporna, za nosečnice včasih celo preveč. Tako je bilo tudi v primeru Enise Huseinović iz Sarajeva. Potovala je iz Švice proti Bosni in Hercegovini, približno na polovici poti pa je prvi decembrski dan na Ravbarkomandi pri Postojni povila dete.

Nočna izmena

»Ob 4. uri zjutraj smo dobili klic, v katerem smo zaznali malo panike,« pove 55-letni zdravstveni tehnik Xhevdet Hoxha, ki je bil pri porodu. »Bili smo v nočni izmeni, poleg mene še zdravnik Gazi Maksuti in medicinska sestra Mirjana Semenič,« nadaljuje Hoxha, ki se dobro spomni, kaj je bilo slišati iz telefonske slušalke: »V avtobusu na avtocesti na Ravbarkomandi rojeva ženska, hitro pridite!«

Bilo je zelo mrzlo, poleg tega je še deževalo in močno pihalo, ko je postojnska enota prispela do avtobusa. »Bil je poln potnikov, malce je bilo prepiha. Nekateri so bili zunaj, drugi noter, vsi pa so čakali jok otroka, to bi bil dober znak,« se sogovornik spominja trenutkov in pričakovanja. Potem je dete, bila je deklica, le zajokalo. »Vsi so si oddahnili, otrok je bil živ, vse je bilo OK,« nasmejano in doživeto opisuje Xhevdet.

Prerezali popkovino

Eniso, ki se je na pot odpravila sama, saj je njen mož ostal v Švici, so porodni popadki presenetili na predzadnjem sedežu avtobusa. Xhevdet ob tem doda, da se mu to ne zdi nič posebnega. Njegova mati je kar štiri brate in sestre od devetih otrok rodila na njivi, ker je bilo treba delati. »Danes so pač drugi časi.«

Pri porodu v avtobusu je pomagala še 19-letna Aldina Karić, ena od potnic, ekipa iz postojnske službe za prvo pomoč pa je prerezala popkovino, saj ima sterilen pribor za to vedno v avtu. Potem so oskrbeli dojenčka, ga zavili v plenice in toplo odejo ter ga skupaj s srečno mamico odpeljali v bolnišnico, kjer so bili že obveščeni o dogodku. »Ljudje so bili pripravljeni pomagati,« pohvali potnike v avtobusu, ki ga je vozil Fadil Skulić. »Mati, ki jo je prezgodnji porod presenetil, se je počutila dobro. V dogovoru z zdravnikom smo otroka (tehtal je samo 1,4 kilograma) takoj odpeljali v bolnišnico. Zdravnik je ostal pri porodnici. Po sedmih minutah smo se vrnili in odpeljali še mamico, ki je bila že oskrbljena.«

Z mamo sta spila kavo

Za mlado mamo, ki živi v Sarajevu, in novorojenko so poskrbeli v postojnski porodnišnici. Dobrodušni in pozorni Xhevdet jo je obiskal: »Ko smo končali intervencijo, smo se pozanimali, kako je z dojenčkom. Pediater je rekel, da je vse v najlepšem redu. Čez nekaj ur sem obiskal še mamo, pomenila sva se in spila kavo. Zelo je bila hvaležna za pomoč in srečna, ker se ji je to zgodilo ravno v Sloveniji. Vedno smo srečni, ko se dobro konča. Urgenca Postojna ima strokovno dobro podkovane ekipe,« še pohvali sodelavce Hoxha, ki na primorski avtocesti ni prvič pomagal pri porodu.

Prvič je bilo že pred osmimi leti, takrat je rodila Bolgarka. Kot pove, je šlo za pribežnico, ki jo je na meji s Hrvaško prijela policija. Po pregledu v Postojni so se odločili, da jo odpeljejo v Ljubljano, na poti pa jo je spremljal tudi Xhevdet. »Na vrhniškem klancu se je začel porod. Z babico sva ji poskušala dopovedati, naj ne pritiska. A očitno mlada Bolgarka ni razumela in otrok je bil nenadoma zunaj. V reševalnem vozilu smo oskrbeli oba in nadaljevali pot proti Ljubljani,« se spominja dogodka iz leta 2006 Xhevdet.


Odslužil vojsko in ostal

Xhevdet Hoxha, ponosni oče dveh hčera, je prvič prišel v Slovenijo s Kosova leta 1979, ko je služil vojaški rok v Ajdovščini. Po koncu obveznosti se je zaposlil pri nas kot zdravstveni tehnik. Dela še danes, leta 2009 je imel hudo prometno nesrečo, po kateri pa si je opomogel. Poleg tega je še sodni tolmač. Bil je tudi atletski in nogometni sodnik. Danes je član občinskega sveta v Postojni.


Fizioterapevt je prinašal srečo

Več kot 20 let je Xhevdet delal kot športni fizioterapevt. Ko je bil v ekipi, ni skrbel samo za poškodbe, temveč je očitno prinašal tudi srečo. Leta 1998 je s košarkarsko reprezentanco do 22 let postal evropski podprvak (selektor Zoran Martič), 2000. evropski prvak z ekipo do 20 let, 2001. so bili z U21 šesti na svetu, z Juretom Zdovcem 2009. pa četrti v Evropi. Ponosen je tudi na četrto mesto mladink, takrat je bil v štabu Damirja Grgiča.

 

Deli s prijatelji