PROMET

Otroke pred prometom zaščitili celo z mrežami

Objavljeno 21. oktober 2013 17.35 | Posodobljeno 20. oktober 2013 20.42 | Piše: Špela Ankele

Zaradi zbirnega centra v Studenem tudi po 100 avtomobilov na dan.

Jure Prevc. Foto: Špela Ankele

ŽELEZNIKI – »Občina nas samo heca. Ko se pogovarjamo, pravijo, da nas razumejo in da bodo upoštevali naše želje, nato pa se ne zgodi čisto nič. Tudi zdaj nekaj govorijo, da bi odpadke, ki jih zbirajo na robu naše vasi, preselili drugam, toda praksa je že pokazala, da so takšne besede navaden larifari,« so se ta teden razgovorili prebivalci železnikarskega naselja Studeno, ko smo jih povprašali o centru za ločeno zbiranje odpadkov. Pot do centra, ki so ga odprli pred sedmimi leti, vodi skozi njihovo naselje, mimo njihovih hiš in dvorišč. Vaščani so, še preden so center za ločeno zbiranje odpadkov sploh odprli, glasno opozarjali na neprimerno dovozno pot. Zdaj, po sedmih letih vožnje kamionov, a tudi številnih osebnih avtomobilov, ki do zabojnikov na robu naselja vozijo odpadke, imajo tovrstnega potovanja odpadkov in kotaljenja vozil mimo njihovih hiš že vrh glave. »Prihodnje leto nameravajo svečano odpreti še obnovljeno čistilno napravo, ki je na območju centra za zbiranje odpadkov. Drek fabrika nas čisto nič ne moti, nanjo smo se že navadili. Hočemo pa, da odpadke preselijo drugam. Če do zaključka obnove čistilne naprave ne bodo upoštevali naših želja, bodo ob svečanem odprtju dobili še zaporo ceste,« so načrte, ki se utegnejo uresničiti prihodnje leto, razkrili prebivalci Studena.

Gost promet in tatvine

»Sprva so nam rekli, da bo zbirni center za odpadke majhen in da bo mimo naših hiš vsak teden peljal le en tovornjak ali dva. Tako pa jih toliko pride vsak dan. Cesta je preozka, vozijo nam po travi. Na tem kraju je bila prej čisto navadna poljska pot, po njej pa zadnja leta v zbirni center potujejo kolone vozil. Največ osebnih avtomobilov se pripelje ob četrtkih popoldne in sobotah dopoldne, ko je zbirni center odprt in lahko odpadke vanj pripeljejo občani. Takrat se mimo naših hiš vije prava romarska pot. Tu je še huje kot na Brezjah,« slikovito strne Jure Prevc.

Njegov sosed Miha Nastran doda: »Najbolj žalostno pri vsej zgodbi pa je to, da so zbirni center ob že obstoječi čistilni napravi zgradili proti naši volji. S čistilno napravo smo se sprijaznili. Težava pa je v zbirnem centru, zaradi katerega je promet bistveno povečan, in v tem, da se nekateri vozniki požvižgajo na omejitve hitrosti. Ko so naši otroci odraščali, smo na dvorišča postavljali posebne mreže, da niso mogli na cesto.« Kot pravi, se nad oknom njegove hiše zaradi vibracij tovornjakov, ki vozijo tik ob poslopju, že pojavljajo poškodbe.

Nato sogovornika opozorita še na eno neprijetnost, ki jo naselju Studeno prinaša bližina zabojnikov, v katerih se zbirajo tudi tisti predmeti, ki se radi lepijo na prste zbiralcem kovin: »Ves čas hodijo krast v zabojnike, takole za spotoma pa se tudi v naselju pojavljajo kraje. Ukradli so nam kosilnico, tudi sosedu je zmanjkalo par stvari. Nazadnje so nam predlagali, da bi cesto do zbirnega naselja speljali prek industrijske cone Alples. Ne samo da je to neizvedljivo, povrhu vsega bi pot tedaj vodila mimo naših njiv, in morda bi koga zamikali še pridelki.«

Odpadke v industrijsko cono?

Župan Železnikov Anton Luznar je s težavami, ki jih imajo v Studenem, seznanjen: »Ko smo načrtovali obnovo čistilne naprave, ki je na območju zbirnega centra, smo se sestali s prebivalci. Takrat smo se pogovarjali tudi o možnosti razširitve ceste, toda z lastniki nismo našli rešitve. Nato smo se odločili, da bomo obstoječo cesto obnovili, ob uvozu z glavne ceste pa bomo do odprtja obnovljene čistilne naprave, ki ga načrtujemo konec maja ali junija, uredili še robnike in ograje.« Ob tem lahko dodamo, da so obljubo o ureditvi robnikov in ograj prebivalci Studena že slišali, in to pred točno sedmimi leti, ko so na robu njihovega naselja slavnostno odpirali center za ločeno zbiranje odpadkov.

Cesta za današnje potrebe ni ustrezna, vendar sistem mora delovati, zato vozila in odvoze prilagajamo dejanskemu stanju.

Ker so prebivalci Studena v preteklosti (in sedanjosti) že večkrat podčrtali, da bi bilo smiselno iskati novo lokacijo za center, v katerem se zbirajo odpadki, so na občini prisluhnili njihovim željam. »Zdaj potekajo dogovori, da bi center za zbiranje odpadkov uredili znotraj industrijske cone Alples,« je pojasnil župan Luznar, ki o tem, kdaj bi se selitev lahko zgodila, še ne more govoriti. »Ko so odpirali center, se ni pričakovalo, da se bo promet skozi do takrat sicer mirno naselje tako zelo povečal,« še pravi župan Železnikov.

Komunalci
 se strinjajo

Tudi na Loški komunali se strinjajo z ocenami vaščanov o neustreznosti ceste. Janez Štalec, vodja ravnanja z odpadki na Loški komunali, pravi: »Cesta za današnje potrebe ni ustrezna, vendar sistem mora delovati, zato vozila in odvoze prilagajamo dejanskemu stanju. Loška komunala je vsa leta, odkar obratuje zbirni center Studeno, izvajalec lokalne javne službe za zbiranje odpadkov in nikoli še nismo slišali, da bi kdo komu zagotovil ali obljubil, da v zbirni center ne bodo vozili kamioni z zabojniki. Z večjimi kamioni ali prikoličarji dostop do zbirnega centra Studeno sploh ni mogoč. Po naši oceni naj bi bil glavni razlog, da ni bilo soglasij za rekonstrukcijo ceste, v tem, da ni omogočen dostop z večjimi kamioni.«

Če bi do centra lahko prišli z večjimi vozili, bi bilo prevozov manj, pravi Štalec, tako pa iz zbirnega centra Studeno vsak teden opravijo od osem do deset prevozov s kamioni, ko se zbere približno 15 ton ločenih frakcij odpadkov. Koliko osebnih vozil se ob četrtkovih popoldnevih in sobotnih dopoldnevih (poleti pa je center odprt še ob torkih popoldne) pripelje čez Studeno, na Loški komunali ne vedo natančno, »po ustnih informacijah pa je obiska od 40 do 100 vozil na obratovalni dan, odvisno od dneva, letnega časa in vremena.« 

(Ne)uresničene obljube

»Že pred začetkom izdelave projektov za zbirni center ločenih frakcij komunalnih odpadkov Studeno so bile javne predstavitve in javne obravnave s krajani vasi Studeno, ker dostopna pot do lokacije poteka skozi del vasi. Cesta je bila in je v slabem stanju – realno gledano so elementi ceste primerni le za prevoz osebnih vozil. Cesta je takšna, kot je bila pred tridesetimi ali štiridesetimi leti, zgrajena za takratne potrebe. Že takrat so krajani povedali svoje nestrinjanje s kakršno koli širitvijo dejavnosti na območju čistilne naprave Studeno in so tudi povedali, da ne soglašajo z rekonstrukcijo ceste (ki jo je Občina Železniki želela izvesti, ker je vsem jasno, da cesta ni ustrezna). Nekako je takrat prevladal kompromis, da se zbirni center Studeno zgradi oziroma uredi, da bo občina iskala drugo primernejšo traso za dostop do zbirnega centra ali mogoče celo novo lokacijo in da se v zbirni center Studeno prevzemajo samo odpadki iz gospodinjstev,« je o obljubah iz preteklosti dejal Janez Štalec, vodja ravnanja z odpadki na Loški komunali. Cesta za današnje potrebe ni ustrezna, vendar sistem mora delovati, zato vozila in odvoze prilagajamo dejanskemu stanju. 

 

Deli s prijatelji