SODIŠČE ODLOČILO

Otroka umorjene matere ne smeta k dedku in babici

Objavljeno 14. junij 2016 17.23 | Posodobljeno 14. junij 2016 17.23 | Piše: STA, K. K.

V CSD Velenje ocenjujejo, da je odločitev v korist otrok.

Fotografija je simbolična.

SLOVENSKE KONJICE, VELENJE  Odvetnik Velimir Cugmas je v zvezi z odločitvijo vrhovnega sodišča glede dečkov v rejništvu pojasnil, da je sodišče zavrnilo njegovo pritožbo zoper sklep upravnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo zahtevo za začasno odredbo. Zahteval je namreč takojšnjo vrnitev dečkov k babici. V CSD Velenje ocenjujejo, da je odločitev v korist otrok. Vrhovno sodišče je po Cugmasovih besedah navedlo, da je prvostopenjsko, torej upravno sodišče pravilno sklenilo, da je v korist otrok, da se ne prestavljata iz enega doma v drugega, dokler o zadevi ni dokončno oz. pravnomočno odločeno.

»Samo zavrnili so pritožbo, nobene druge vsebinske presoje ni,« je dejal odvetnik. Glede na napovedi, da bo v zvezi s tem primerom uporabil vsa pravna sredstva, bo, četudi gre za zavrnitev začasne odredbe, odločitev vrhovnega sodišča dal v presojo ustavnemu sodišču, je dejal za STA. Ob tem pa je pojasnil še, da se vrhovno sodišče glede drugih pritožb, povezanih z odločitvijo upravnega sodišča, še ni izreklo. Upravno sodišče je namreč ugotovilo, da je CSD Velenje s tem, ko je dečka odpeljal v rejništvo, kršil ustavne in človekove pravice babice. Zoper to odločitev upravnega sodišča se je pritožil CSD Velenje.

Odvetnik Cugmas pa se je pritožil še na odločitev upravnega sodišča, ki ni upoštevalo njegove zahteve, naj CSD Velenje otroke v treh dneh pripelje k babici in vzpostavi prejšnje stanje, je pojasnil Cugmas.

Pri CSD Velenje ocenjujejo, da je odločitev vrhovnega sodišča v korist otrok. »Vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo tožnice in potrdilo, da mladoletna otroka še naprej ostajata v rejniški družini,« je v današnjem sporočilu za javnost zapisala direktorica CSD Velenje Lidija Hartman Koletnik. Dodaja, da bo center še naprej izvajal vse aktivnosti za spremljanje izvajanja rejništva.

Cugmas pa je kot bistveno danes izpostavil še, da je ministrstvo babici priznalo status stranke v postopku izdaje odločbe o rejništvu in ima tako po novem pravico do pritožbe.

Zaradi primera dečkov, ki ju je CSD Velenje konec marca napotil v rejništvo proti volji starih staršev, je SDS zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak vložil interpelacijo, o čemer bo DZ odločal v sredo.

Nadzor primera socialne inšpekcije je sicer pokazal, da je bila odločitev strokovna in zakonita ter v največjo korist obeh otrok. Tudi varuh človekovih pravic ni ugotovil kršitev pravic otrok.

Dečka tako ostajata v rejništvu, o njunih stikih z babico bo odločalo celjsko sodišče. Prva obravnava v tej zadevi je razpisana za to sredo.

Deli s prijatelji