KRANJ

Otroci v mrzli šoli sedijo kar v bundah

Objavljeno 08. januar 2012 23.20 | Posodobljeno 08. januar 2012 23.45 | Piše: Špela Ankele

Ravnateljica Fani Bevk pravi, da kranjska občina zanje nima posluha.

KRANJ – »Kar zmrazilo me je, ko sem slišala, da je v učilnicah tako hladno, da morajo učenci sedeti v bundah. Prosim, preverite,« nam je obupano sporočila bralka Slovenskih novic. Čeprav smo upali, da bo resnica drugačna, je že dežurni učenec ob vhodu šole potrdil: »Res je, zelo je bilo mrzlo.«

Skoraj 500 učencev Osnovne šole Staneta Žagarja Kranj je prva dva letošnja dneva v šolskih klopeh preživelo v bundah. Ko so se po praznikih vrnili k pouku, jih je pričakal mraz. V najhladnejši, glasbeni učilnici, kjer imajo vsako zimo težave z ogrevanjem, je bilo v torek zjutraj 9 stopinj Celzija, v sredo so jih spravili na 13, dan pozneje popravili na 18 stopinj Celzija. Ravnateljica Fani Bevk pove, da jim v torek ni preostalo drugega, kot da so pouk skrajšali na štiri ure.

Kot je pojasnila, so med novoletnimi počitnicami, da bi privarčevali kakšen evro, ogrevanje nastavili na minimum. Po vrnitvi v šolske klopi pa so se pojavile težave. Te so serviserji v torek zjutraj sicer rešili, vendar se okoli 4000 kvadratnih metrov velika stavba ni tako hitro ogrela.

Kljub vsemu pa bo glasbena učilnica še naprej ostala hladna

Ravnateljica pravi, da pred devetimi leti, ko so v preostalih učilnicah stara okna nadomestili z novimi, tega niso storili le v glasbeni. Slađana Samardžija, učiteljica petošolcev, ki imajo v najbolj mrzlih prostorih šole matično učilnico in tam vsak dan preživijo prve dve, tri ure, pravi: »Hladno je, sploh pri oknu ves čas čutiš hladen zrak. To zimo otroci še posebno tarnajo, da jih zebe, zato nekateri v učilnici sedijo v bundah, namesto v copate pa so obuti v čevlje. Nevzdržno je v tistem delu učilnice, kjer imamo računalnik.«

Učiteljica priznava, da tudi sama včasih poučuje v plašču. Vsako zimsko jutro, ko stopi v razred, pogleda termometer. Ta največkrat pokaže 18 stopinj Celzija. Če je le možno, se njen razred zaradi mraza, ki vlada v matični učilnici, seli po šoli. »Nad mrazom se otroci najbolj pritožujejo, ko pišejo teste. Takrat so napeti in občutljivejši,« pravi Slađana.

Ni denarja za okna

Šola nima dovolj denarja, da bi v glasbeni učilnici zamenjala okna, a urediti bi bilo treba celotno ogrevanje, poudarja ravnateljica Fani Bevk. »Tako pa lahko Mestno občino Kranj le opozarjamo na težave, ki jih imamo.« Kot dodaja, so njihova opozorila doslej naletela na gluha ušesa: »Pozimi v manj kot enem mesecu za ogrevanje šole porabimo polno cisterno kurilnega olja, torej okoli 11.000 litrov. Ker v manj kot mesecu za ogrevanje porabimo okoli 9000 evrov, nas kranjska občina nenehno poziva k varčevanju.« In ker so pred zadnjimi prazniki ogrevanje priprli, je šel ta teden učencem mraz do kosti.

Ravnateljica vidi rešitev v gradnji prizidka, kjer bi lahko uredili več učilnic in tako poskrbeli, da bi glasbena učilnica in tudi knjižnica dobili primernejše prostore. Knjižnica zdaj na šoli, ki ima izjemo visoke stropove, domuje kar na hodniku. Pa tudi tu ni konec problemov, ki se kopičijo v pol stoletja stari stavbi, saj imajo težave tudi z izvajanjem športne vzgoje: telovadnica je po besedah ravnateljice v »nemogočih razmerah«. Zato otroci včasih, med drugim tudi včeraj, ko je bila v meglenem dopoldnevu temperatura v Prešernovem mestu komaj nekaj nad lediščem, telovadijo kar na prostem.

Vprašanja o tem, kako in kdaj bodo rešili težave, smo zastavili tudi odgovornim na tukajšnji občini, od koder so pojasnili, da so s problemi glasbene učilnice seznanjeni. Igor Kalabić s kranjske občine je pojasnil, da težave že rešujejo v sodelovanju s podjetjem Eltec Mulej. »Na Mestni občini Kranj se zavedamo, da je delo v prijetnem in toplem okolju veliko prijetnejše in učinkovitejše. Zato bomo do naslednje kurilne sezone na šoli zamenjali radiatorje in ventile, že v prihodnjih tednih pa bomo začasno rešitev poiskali skupaj s pogodbenim partnerjem,« so obljubili. Na »naši Žagarci«, kot stavbi tam na obrobju kranjskega blokovskega naselja Planina ljubkovalno rečejo učenci, je zdaj okoli 500 otrok. Na šoli se zavedajo, da jih bo v prihodnjih letih verjetno še več. In upajo, da bodo takrat pozimi sedeli v toplejših prostorih kot danes.

Deli s prijatelji