OTROŠKA BARMANSKA ŠOLA

Otroci so jih zmešali, starši so nazdravljali

Objavljeno 23. junij 2013 17.33 | Posodobljeno 23. junij 2013 17.33 | Piše: Jure Žitko

Na Vrhniki se je na barmanskem festivalu prvič predstavila tudi otroška barmanska šola.

Mlada barmanka natančno meri pijačo za svojo stvaritev pod budnim očesom mentorja. Foto: Jure Žitko

Argonavtski dnevi na Vrhniki v prvem poletnem mesecu že več kot 20 let privabljajo številne obiskovalce. Desetdnevno dogajanje popestrijo različni turnirji, gledališki in glasbeni nastopi, sejmi in kulinarični festivali. Že tradicionalno se na barmanskem odru predstavijo tudi profesionalni barmani, letos jih je prišlo kar 26 iz petih držav: Avstrije, Finske, Poljske, Madžarske in Slovenije. Dogajanje na vrtu hotela Mantova so prvič popestrili tudi najmlajši barmani, čigar brezalkoholni koktajli so nastajali pod budnim očesom strokovne komisije.

Trideset ur, 16 koktajlov

Mladi barmani so se veščine naučili v barmanski šoli. Več mesecev vsak torek popoldne so se učenci četrtega razreda pripravljali v šoli pod vodstvom učitelja Aleša Ogrina, predsednika Društva barmanov Slovenije. Spoznavali so pijače in postopke priprave osvežilnega brezalkoholnega koktajla. Na prireditvi se je na velikem odru predstavila tudi Iza Kos iz Osnovne šole Ivana Cankarja Vrhnika. Pripravila je vaniljev šejk. »Za nastop sem se odločila, ker sem se nad koktajli navdušila na morju in sem se tudi sama želela preizkusiti v tem. Kljub številnim vajam me je na odru zagrabila trema in roke so se mi precej tresle,« je po nastopu v objemu mamice povedala četrtošolka.

Barmansko šolo, to je 30 šolskih ur, je obiskovalo – presenetljivo – 16 učencev, kar je po mnenju organizatorja Aleša Ogrina zelo spodbudno. »Vesel sem, da so tudi v šoli prisluhnili in smo lahko začeli izvajati obšolske dejavnosti v mešanju brezalkoholnih koktajlov. To počnemo že nekaj let, odziv je vsako leto večji, naučiti se morajo narediti 16 različnih koktajlov, na koncu pa se preizkusijo še na odru,« pove Aleš v želji, da bi se kdo od nadobudnežev odločil za ta lep poklic.

Fantazije odraslih

Po razglasitvi in podelitvi nagrad mladim barmanom se je festival nadaljeval s tekmovanjem (odraslih) mojstrov mešanja v pripravi dolgih alkoholnih koktajlov za pokal Fructal trophy 2013. Tekmovalci so pripravljali fantazijske mešane pijače, ki se po navadi ravnajo po letnem času. Tako je v celotnem večeru nastalo več kot 250 osvežilnih hladnih napitkov z igrivimi okusi in privlačnimi za oko. Manjkali niso niti žonglerji s steklenicami, ki so v skoraj akrobatskih nastopih še dodatno popestrili dogajanje, obiskovalci pa so ob glasbi navdušeno spodbujali vsak nastop. Veliki zmagovalec festivala z najbolj dovršeno mešano pijačo je postal Tomaž Fartek iz Mengša.

Deli s prijatelji