NESMISEL

Otroci ne
 smejo na 
šolski kombi

Objavljeno 03. junij 2016 23.34 | Posodobljeno 03. junij 2016 23.36 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Učenci s Tolstega Vrha imajo bližje do osnovne šole Brusnice kot do šentjernejske.

Cesta je tudi proti Brusnicam ozka in nevarna. Foto: Tanja Jakše Gazvoda

TOLSTI VRH, BRUSNICE – Starši otrok s Tolstega Vrha, ki so se, ker so bližje osnovni šoli Brusnice kot pa Šentjerneju, pod to občino sicer spadajo, odločili, da njihovi šolarji obiskujejo šolo, ki jim je bližje, si bodo čez slab mesec oddahnili, ko se bodo njena vrata zaprla. Dneve jim namreč grenijo prevozi otrok. Njihovi otroci namreč v tem šolskem letu ne smejo na šolski kombi, ki pobira otroke v Suhadolu, saj so iz drugega šolskega okoliša. V preteklih letih teh težav ni bilo, na kombiju se je vedno našel prostor za otroke s Tolstega Vrha, ki živijo tik ob meji obeh občin.

»Svojega otroka sem v OŠ Brusnice vpisala zaradi krajše poti do šole. Do avtobusne postaje, od koder vozi šolski kombi, ima namreč nekaj sto metrov, do brusniške šole pa štiri kilometre. Če bi hodil v OŠ Šentjernej, bi bile te razdalje daljše. Že do postaje, kjer vozi kombi, ima dober kilometer strme poti, do šole pa šest kilometrov. Pri prvem pogovoru sta mi pedagoginja in ravnateljica brusniške šole zatrdili, da imajo organiziran prevoz šolskega kombija, ki vozi s postaje Suhadol–Tolsti Vrh in da mi s Tolstega Vrha sicer nismo upravičeni do tega prevoza, ker prebivamo zunaj šolskega okoliša, a če se izkaže, da je v kombiju dovolj prostora, se otrok s Tolstega Vrha lahko pelje. Če pa prostora zanj ni in ostane na postaji, smo zanj odgovorni starši, ne pa šola. Spet zaradi tega, ker živimo zunaj šolskega okoliša,« je dejala ena od dveh mamic s Tolstega Vrha, ki sta se obrnili na uredništvo Slovenskih novic, in dodala, da sprva ni bilo težav, tudi njen otrok je lahko šel na kombi ter imel tako zagotovljeno varno pot v šolo in domov. A kmalu so se razmere spremenile: s šole so starši dobili obvestilo, da se otroci ne smejo več voziti v šolskem kombiju, tudi če je v njem prostor, ker so dobili sveže podatke o prijavah za jutranji šolski prevoz otrok iz Suhadola in zaradi tega prostora v kombiju za otroke Tolstega Vrha ni več. Otroci so domov v podpis prinesli izjavo, da morajo starši zato, ker prebivajo zunaj šolskega okoliša, sami zagotavljati prevoz otrok in kriti stroške prevoza. »Kombi ni nikoli poln, nekateri starši iz Suhadola so si pač z izjavo le zagotovili možnost prevoza, čeprav otroke večinoma sami vozijo v šolo, a naši otroci se s kombijem ne smejo peljati,« je še dodala mamica.

Nevarna cesta

Cesta, ki pelje iz Suhadola v Brusnice, je za pešce zelo nevarna. Javne razsvetljave ni na vsej razdalji, prav tako ni pločnika, po njej vozijo kamioni in vlačilci, ki raztovarjajo smeti v regijski center za odpadke Cerod. Zato je ta cesta vse prej kot varna. A znova se zatakne pri šolskem okolišu. »Učenci, ki imajo stalno bivališče na Tolstem Vrhu, spadajo v šolski okoliš OŠ Šentjernej,« je pojasnila Darja Will z občine Šentjernej in dodala, da občina organiziran prevoz učencev v šolo in iz šole zagotavlja znotraj njihovega okoliša, praviloma pa se učenci v osnovno šolo vpišejo v okolišu, v katerem imajo stalno prebivališče. Težave nastanejo, če učenec obiskuje osnovno šolo zunaj svojega šolskega okoliša, takrat ni zagotovljenih organiziranih prevozov. Če ne bi imeli zagotovljenega organiziranega prevoza do Šentjerneja, bi bili upravičeni do povračila stroškov. »Starši imajo sicer pravico, da otroka vpišejo v drugo šolo, vendar s tem prevzemajo obveznosti do stroškov prevozov,« je še pojasnila Willova in dodala, da je zakon za vse enak, zakonodaja pa izjem ne dovoljuje.

Cesta, ki pelje iz Suhadola v Brusnice, je za pešce zelo nevarna. Javne razsvetljave ni, prav tako ne pločnika.

Podoben odgovor smo dobili na osnovni šoli Brusnice. »Učenci, ki imajo stalno bivališče na Tolstem Vrhu, spadajo v šolski okoliš OŠ Šentjernej, katere ustanoviteljica je občina Šentjernej, in ne v šolski okoliš OŠ Brusnice, katere ustanoviteljica je MO Novo mesto. Do brezplačnega prevoza so upravičeni učenci, katerih bivališče je od šole oddaljeno več kot štiri kilometre in katerih varnost na poti je ogrožena, s tem da se za šolo pojmuje osnovna šola v okolišu, v katerem učenec prebiva,« je odgovorila ravnateljica OŠ Brusnice Jasmina Hidek in dodala, da organizirani prevoz učencev v šolo in iz nje zagotavljajo znotraj posameznega šolskega okoliša.

Učenci, ki obiskujejo osnovno šolo zunaj okoliša, v katerem prebivajo, imajo po 56. členu zakona o osnovni šoli pravico do povračila stroškov prevoza v višini, ki bi jim pripadala, če bi obiskovali osnovno šolo v šolskem okolišu, v katerem prebivajo. Ker pa imajo v šolskem okolišu, v katerem prebivajo, zagotovljen organiziran prevoz v osnovno šolo v Šentjerneju, do tovrstnega povračila stroškov niso upravičeni.

»Ker je javnih prevozov zelo malo in ne pokrivajo celotnih območij občin, ne moremo vključiti v sistem zagotavljanja prevozov učencev v osnovno šolo. Zato moramo prevoz učencev zagotoviti organizirano s pogodbenimi, to je šolskimi prevozi. Organizirani prevozi se plačujejo glede na število opravljenih kilometrov in ne mesečne vozovnice kot v javnem prometu. Tako učenci dobijo najboljšo možno obliko prevoza, prilagojeno potrebam pouka,« je še dodala ravnateljica. Ker je zakon tak, kot je, tudi staršem otrok, ki so se odločili, da obiskujejo bližjo šolo, ne ostane drugega, kot da do konca šolskega leta potrpijo. Potem sta dve možnosti: ali vpis otrok v šolo, ki spada v njihov okoliš, ali pa upanje, da šolski kombi, ki ustavlja v Suhadolu, ne bo tako poln, kot je to šolsko leto.

 

Deli s prijatelji