TEMPERATURNI SKOK

Otoplitev bo razbremenilna, težave bo povzročal cvetni prah

Objavljeno 23. februar 2012 13.08 | Posodobljeno 23. februar 2012 11.56 | Piše: Mo. S.

Jutra so sveža, podnevi pa je toplo, zato se oblecite večplastno.

V naslednjih dneh lahko imate težave, če ste občutljivi na cvetni prah.

LJUBLJANA – Temperature so se v nekaj dneh z –15 dvignile na +15 stopinj Celzija, kar je za tako kratek čas zelo velik temperaturni preskok. Če pa ste mislili, da je to za človeško telo obremenilno, se motite, saj temperature okoli 15 stopinj na nas vplivajo zelo ugodno, nam je povedal Peter Otorepec z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

Telo je prilagodljivo, nevarni so temperaturni ekstremi

Take temperature so odlične predvsem za delovanje srca in dihalnih organov, zato bodo ti bolniki ob otoplitvi, pa čeprav nenadni, občutili razbremenitev. Temperature med –15 in +15 stopinj so optimalne za bivanje, bolj nevarno bi bilo, če bi se dvignile s 15 na 40, kar pa je res že ekstremno. Najbolj neugodno je, če je zelo mrzlo ali zelo vroče, kar pa se giblje vmes, zdravju ne škodi, saj je človeško telo izredno prilagodljivo, nam je še povedal.

Zaradi nenadne otoplitve ne pričakuje hitrejšega širjenja bolezni, tudi gripe ne. Ta se sicer hitreje širi, ko je zelo mrzlo in se ljudje zadržujejo v zaprtih prostorih.

Oblecite več plasti

Opozarja pa na to, naj se oblečemo večplastno, saj so jutra še vedno mrzla, popoldne se ogreje, zvečer pa spet ohladi. Svoja oblačila prilagodimo napovedanim temperaturam in poskrbimo, da nam bo ves dan kar najbolj prijetno.

Alergiki, pazljivo

Edina večja težava, ki se lahko pojavi zaradi nenadnega dviga temperature, je povečanje vsebnosti cvetnega prahu v zraku. To se lahko zgodi že v nekaj dneh, zato Otorepec opozarja predvsem alergike, tiste z boleznimi dihal in druge, ki so občutljivi na tovrstne delce, na pazljivost. Po nižinah v notranjosti države bodo v zraku prisotna zrna cipresovk, mala pa bo vsebnost prahu leske in jelše.

Deli s prijatelji