HEKTOLITER

Osvežitev tik ob meji

Objavljeno 01. avgust 2013 11.54 | Posodobljeno 01. avgust 2013 11.54 | Piše: B. P.

Nov nagrajenec in dobitnik našega hektolitra je Primorec Igor Leban.

GABRJE – Na skrajnem severozahodu Slovenije, v Posočju, v hribovski vasici Gabrje pri Tolminu, je doma naš naslednji dobitnik osvežilnih pijač blagovnih znamk Radenska, Laško in Union, Igor Leban. Igor je letnik 1973 in že pol svojega življenja je naročen na Slovenske novice. V akciji Vedno na tekočem ga je sreča zgrešila le za kratek čas, za nekaj dni, pa bi tekočo nagrado prejel za svojo štiridesetletnico. Toda niti tako ni strahu, da ne bi družinica, v kateri sta poleg Igorja še njegova partnerica Erika in njun fantiček, dobri dve leti star Žan, vseh osvežilnih napitkov v poletni vročini zlahka popila.

Igor Leban je zaposlen v tolminskem ITW Metalflexu, družbi za proizvodnjo delov za gospodinjske aparate, dela v proizvodnji plastičnih delov za belo tehniko. V družbi, ki je sicer v lasti tujcev – zadaj je ameriški kapital, prodana jim je bila leta 2000 –, je zaposlena tudi Erika, poleg njiju pa še okroglih 400 ljudi. »Firma je uspešna, naročil je, kolikor hočete, tako da se dela v treh izmenah, kljub temu je plačilo prejkone slabo kot dobro,« slišimo staro zgodbo, ki se nadaljuje, češ, hvalabogu, da imata oba vsaj službo in kakršno koli (redno) plačilo že.

Igor je doma je iz Gabrja, hribovske vasice tik pod italijansko mejo, tam živi od rojstva, z njim, Eriko in malim Žanom je tudi mama Milka. Erika se je k Igorju priselila iz Trnovega, vasi med Tolminom in Kobaridom, znane po vrhunskih kajakaških tekmah na Soči, na žalost pa tudi po nesrečah rekreativnih kajakašev in raftarjev na smaragdni rečni lepotici, ki se pogosto končajo s tragičnim koncem. To se je letos že dogajalo.

Igor na Soči ne vesla, ampak z njenih bregov lovi ribe, med njimi žlahtne soške postrvi, kar je vsekakor varneje. Je član ene največjih slovenskih ribiških družin Tolmin in zaprisežen muharjenju, a kaj ko, odkar je pri hiši Žan, ni časa za ribolov. Tudi ko smo odhajali iz Gabrja, ga je prevzel v varstvo od Erike, slednja je imela namreč popoldansko izmeno v Metalflexu.

Deli s prijatelji