MNENJE

Ostra kritika: Mramor je vratar, Cerar pa napadalec

Objavljeno 24. julij 2016 10.23 | Posodobljeno 24. julij 2016 10.23 | Piše: STA, Mo. S.

Matej Tonin je pred počitnicami kritiziral vladno koalicijo.

LJUBLJANA – Aktualna vladna koalicija je »resnično razglašena ekipa«, je pred počitnicami ocenil vodja poslancev NSi Matej Tonin. »Če bi uporabil prispodobo nogometne ekipe, bi rekel, da je minister za finance vratar, predsednik vlade pa napadalec. Če ekipa ne sodeluje in si ne podaja žoge med seboj, ne more biti uspešen ne vratar ne napadalec,« je ponazoril.

Vladna ekipa zato tudi ni pripravila veliko zakonskih predlogov, je pa bila s temi po njegovih besedah izjemno aktivna opozicija. NSi je pripravila in vložila deset zakonskih predlogov, koalicija pa je veliko teh predlogov »zavračala z zelo smešnimi argumenti«, je povedal. Včasih je koalicija delovala tako, da je opozicijski predlog zaustavila in kasneje vložila sama zelo podobnega. Danes pa Tonina preseneča, kako koalicija sicer zaustavi tak predlog, a nikoli ne predlaga svojega. »Gre za odstop od tipičnega dela koalicije in opozicije,« je ocenil vodja poslancev NSi. Za jesen je napovedal vložitev več zakonskih predlogov za izboljšanje poslovnega okolja.

Dotaknil se je tudi dela v državnem zboru in ocenil, da bi bilo poslovnik treba spremeniti in ga napraviti »bolj življenjskega«. Na plenarnih zasedanjih si Tonin, denimo, želi več dialoga in diskusij, da »se krešejo mnenja in se kristalizira rešitev«. Po njegovem mnenju bi moralo biti dopuščene več svobode pri odzivanju.

Glede etičnega kodeksa pa meni, da ga spremljajo prevelika pričakovanja. »S kodeksom ali brez njega delovanje parlamenta vsaj kratkoročno ne bo drugačno. Sprejetje kodeksa nepoštenega poslanca ne more prisiliti k temu, da postane pošten oziroma etičen,« ocenjuje Tonin.

Deli s prijatelji