VAJA

Osrednja Slovenija se pripravlja na potres

Objavljeno 25. september 2012 12.55 | Posodobljeno 25. september 2012 11.18 | Piše: S. J., STA

Glavni cilji vaje so predvsem spoznavanje potresne ranljivosti, ocenjevanje stanja, urjenje vodenja in organiziranja različnih aktivnosti ter določanje prednosti pri reševanju.

LJUBLJANA – Na območju osrednje Sloveniji bodo danes in v sredo izvedli državno vajo celovitega preverjanja pripravljenosti Potres 2012. Namen vaje je preveriti in izboljšati pripravljenost ter organiziranost za učinkovito in usklajeno delovanje sistema zaščite, reševanja in pomoči ob potresu z močnimi poškodbami v osrednji Sloveniji.

Osrednjo Slovenijo stresel potres osme stopnje EMS

Vaja Potres 2012 bo pripravljena in izvedena na podlagi predpostavke, da je v osrednji Sloveniji prišlo do potresa, ki je dosegel intenziteto osme stopnje po EMS (Evropska makroseizmična lestvica), je zapisano na straneh uprave za zaščito in reševanje.

Katere občine bi bile prizadete?

Potres bi občutili v celotni Sloveniji, prizadete pa bi bile občine Borovnica, Brezovica, Cerklje na Gorenjskem, Dobrova - Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Hrastnik, Ig, Komenda, Kranj, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Mengeš, Moravče, Radovljica, Škofja Loka, Šmartno pri Litiji, Trbovlje, Vodice, Vrhnika in Zagorje ob Savi.

Kot so zapisali na straneh uprave za zaščito in reševanje, bo teoretični del vaje potekal na državni, regijski in občinski ravni. Po prvi informaciji o potresu v osrednji Sloveniji, ki jo bo posredovalo vodstvo vaje, bodo stekle aktivnosti, predvidene z načrti zaščite in reševanja ob potresu.

Vaja bo le teoretična

Aktivirani bodo republiški štab civilne zaščite, 12 regijskih in 20 občinskih štabov civilne zaščite, sodelovale pa bodo tudi ustanove na državni in občinski ravni, ki so z načrti zaščite in reševanja predvidene za ukrepanje. Ob tem na upravi za zaščito in reševanje poudarjajo, da bo vaja teoretična, zato dejanskega aktiviranja reševalnih enot in drugih sil za zaščito ter reševanje ne bo.

Deli s prijatelji