BOLEZEN

Ošpice na pasji razstavi

Objavljeno 30. november 2014 08.10 | Posodobljeno 30. november 2014 08.10 | Piše: E. N.

Med okuženimi ni otrok, ampak odrasli med 35. in 51. letom starosti.

Potek bolezni je ponavadi težji pri dojenčkih, odraslih ljudeh in pri osebah z imunsko pomanjkljivostjo; fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Na Goriškem je završalo, v deželi so ošpice, ki so hipoma zasejale strah in paniko na tem koncu Slovenije. »Ne gre za epidemijo, ampak le izbruh. Vse je pod kontrolo, epidemijo pa tako sme razglasiti le minister za zdravstvo,« pravi zdravnica Marta Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

»Jaz sem bila tam ... imela štant (torej en kup ljudi okoli mene) in razstavljala, pa sem kar zdrava,« je zapisala Natis, uporabnica foruma mojpes.net, ki se je odzvala na debato o goriški ošpični razstavi. Po zadnjih podatkih obstaja sum, da je zbolelo 11 odraslih ljudi, pri petih so ošpice potrjene. Ne le ošpice, druži jih dejstvo, da so bili vsi na pasji razstavi v Šempetru 8. in 9. novembra. »Med okuženimi ni otrok,« poudari Grgič Vitkova, ampak so odrasli med 35. in 51. letom starosti. Osmerica je z Goriškega, trije iz Ljubljane. Nekateri sploh niso bili cepljeni proti ošpicam. Sicer pa virus ošpic v Sloveniji ne kroži, so še zatrdili in pomirili.

Od kod okužba, je težko odkriti, še manj točno določiti. »Prepričana sem, da je virus prišel iz tujine, morda iz Italije,« nadaljuje strokovnjakinja. Pasja razstava je v športno dvorano v Šempeter privabila 700 lastnikov psov, 70 delavcev, ki so pomagali pri razstavi, ter 400 gledalcev. Kdor je bil v stiku z okuženimi, mora biti zdaj po njenih besedah čim prej cepljen, če še ni bil. Ošpice se hitro prenašajo, so zelo nalezljive, ni nujen tesen stik, ampak gre tudi za aerogen prenos virusa. Dovolj je že, da je bil v prostoru človek z ošpicami. Še dve uri po tem se lahko okužite.

Ošpic se po navadi ognemo s cepljenjem. Otroci imajo prvo po 12 mesecih, drugo pa pred vstopom v šolo. »Zaščita je večja, če ste cepljeni dvakrat. Če ste enkrat, ni dovolj. Med rizične skupine spadajo tudi nosečnice in dojenčki. Če dojenček pride v stik z okuženim, ga je pač treba zaščititi s cepljenjem pred prvim letom starosti,« doda zdravnica. Bolezen pri odraslih načeloma poteka težje kot pri otrocih. Ena petina okuženih odraslih pristane v bolnišnici. Do konca redakcije ni nihče od omenjenih okuženih poiskal pomoči v bolnišnici. »Med 3000 obolelimi umre ena oseba,« postrežejo še s tem podatkom. Začne se z vročino in kihanjem, čez dva dneva se pojavijo prvi izpuščaji. Inkubacijska doba je povprečno 10 dni, lahko tudi 21. Tako je mogoče, da se bodo znaki bolezni pojavili še pri kom danes ali jutri.

Deli s prijatelji