TEKMOVANJE

Osnovnošolci so kuhali s srcem

Objavljeno 26. marec 2013 12.53 | Posodobljeno 26. marec 2013 12.58 | Piše: S. N.

Otroci so z veščinami, idejami, znanjem, s trudom in sproščenostjo pripravili dobrote stare gorenjske kuhinje.

RADOVLJICA – V Gostilni Lectar so se 22. marca učenci osnovnih šol iz Jesenic, Kamnika, Šenčurja, Radovljice in Lesc pomerili v pripravi že skoraj pozabljenih jedi iz svojih krajev. Učenci so srčno prikazali pripravljenost in željo javnost seznaniti s čim večjim številom gorenjskih jedi, svojo spretnost pa so pokazali tudi pri pripravi prigrizkov, pri katerih so morali uporabiti predvsem domišljijo.

Učenci so med drugim navdušili s postrvmi v ajdovi srajčki, obloženimi z blitvo in s krompirjem, z ajdovimi krapi, žganci z ocvirki in narastkom iz prosene kaše. »Prav vse skupine je bilo užitek poslušati ob interpretaciji izbora jedi, gledati ob ustvarjanju in ob razglasitvi rezultatov,« je povedala Anka Peljhan, organizatorka dogodka.

Poleg nje so strokovno žirijo sestavljali še Jože Andrejaš, kulinarik in poznavalec zgodovine slovenske kulinarike ter lastnik Gostilne Lectar, Stane Omerzu, kulinarik in mentor iz sveta ribištva in ribogojstva, in Mitja Trafela, ribič in predstavnik podjetja Gorenje.

Od devetih skupin se jih je v polfinale uvrstilo pet, in sicer skupine Godlarke iz Šenčurja, Veronike iz Kamnika, Šefla iz Jesenic, Zapečenci iz Lesc in Škrte čebelice iz Radovljice.

Deli s prijatelji