BOLEZEN

Oslovski kašelj
 napadel šolarje

Objavljeno 24. april 2014 13.12 | Posodobljeno 24. april 2014 13.12 | Piše: Primož Škerl

Nalezljiva bolezen je udarila v osnovni šoli na Prevaljah.

Na Osnovni šoli Franja Goloba na Prevaljah so povsod namestili stekleničke za razkuževanje rok. Foto: Primož Škerl

PREVALJE – Konec prejšnjega tedna so na Osnovni šoli Franja Goloba na Prevaljah opazili dva primera oslovskega kašlja. Pojavil se je pri starejših osnovnošolcih. Bolezen je precej nalezljiva, a resneje nevarna samo pri novorojenčkih oziroma dojenčkih do tretjega meseca starosti ter pri ljudeh s kroničnimi obolenji, zlasti dihal. V bolnišnico za zdaj ni bilo treba nikomur. Obolela šolarja sta morala v karanteno. Preostalim, ki so kazali znake bolezni ali pri katerih so posumili na obolelost, so svetovali, naj vsaj pet dni ostanejo doma in jemljejo antibiotike.

Oslovski kašelj je ena najpogostejših bolezni. Z njim se v svetu vsako leto okuži najmanj 30 milijonov ljudi, manj kot odstotek je smrtnih primerov. »Panika ni potrebna, samo v dveh primerih je bolezen pri šolarjih dokazana, preostale štejemo kot verjetne primere. Zdaj predvsem skrbimo, da se kašelj ne razširi zlasti na tiste, ki niso cepljeni. Gledano v celoti so najbolj ogroženi dojenčki in ljudje s kroničnimi boleznimi dihal pa tudi drugimi kroničnimi boleznimi. Imamo le blage klinične slike tipičnega kašlja, smo pa v virusnem obdobju, zato vsak kašelj ni že oslovski. Zanj je značilen rigajoč zvok pri pokašljevanju, tudi pri vdihu, a to se po navadi sčasoma umiri,« pojasni dr. Neda Hudopisk iz ravenske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Prepričana je, da bodo pojavnost zajezili v kratkem ter povsem obvladali položaj, saj se stanje že umirja.

Prenaša se s kužnimi kapljicami

Kašelj se prenaša s kužnimi kapljicami, ki nastajajo pri kihanju, kašljanju, govorjenju ali intimnih stikih, lahko tudi z okuženimi predmeti, posebno nevarna je začetna obolevna faza. Od okužbe do prvih bolezenskih znakov mine manj kot tri tedne, največkrat zadošča le kakšen teden, bolezen pa se zavleče tja do dveh mesecev.

Na prevaljski šoli niso oklevali. Nemudoma so sprejeli vse potrebne ukrepe za preprečitev širitve te nalezljive okužbe. Mateja Pečnik, podravnateljica, ne zna pojasniti, zakaj se je to zgodilo ravno pri njih, saj bi o izvoru bolezni lahko govorili le, če bi na šoli odkrili prvega bolnika, kašelj pa je bil prenesen od drugod. »Ukrepali smo po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje in zdravnikov. Otroke smo napotili na preglede, vse, ki so kašljali, so še podrobneje pregledali, ali nemara nimajo kakšne druge viroze.« Odpovedali so vse šolske in zunajšolske aktivnosti ter poostrili higieno, starše otrok razredov, kjer se je kašelj pojavil, so posamično obvestili in razložili podrobnosti, opozorilo z navodili o ravnanju so objavili na spletnih straneh šole, povsod so namestili stekleničke s tekočinami za razkuževanje rok. »Slišati je kot grozna epidemija, moramo jo jemati resno in upam, da smo jo z vsemi ukrepi zajezili.« Drugih podrobnosti zaradi zakonskih določil šola ne daje.

Pouk je včeraj potekal povsem po ustaljenih tirnicah, le izjemno pozoren opazovalec zazna, da so na šoli zaznali pojav bolezni in sprejeli posebne ukrepe. Na spletnih straneh so objavili obvestilo z opozorilom in napotki staršem, kako ravnati, če pri svojem šolarju posumijo na bolezenske znake. Otrokom so med drugim odsvetovali stike z bolniki, tesnejše stike z dojenčki in necepljenimi otroki ter z osebami z oslabljeno imunostjo.

Deli s prijatelji