NA KOŽO

Osemsto litrov mleka na glavo

Objavljeno 20. avgust 2015 00.20 | Posodobljeno 20. avgust 2015 00.21 | Piše: Jaroslav Jankovič

Slovenija je trg za skodelico kave.

Lokalno združenje angleških mladih kmetov iz Devona je na svojevrsten način opozorilo javnost na nevzdržne razmere, ko je deloma zaradi ukrajinske krize in deloma zaradi upada povpraševanja na Kitajskem odkupna cena za liter mleka padla pod 43 centov (31 £), kar naj bi bila proizvodna cena mleka na Otoku.

Pripeljali so buldožer, njegovo žlico natočili do vrha in v slogu Ice bucket challengea zlili nase nič manj kot 800 litrov mleka. Mlado kmečko dekle je medijem povedalo, da so proizvodni stroški omenjenega belega tuša 336 evrov, a bi dobili zanj plačano le 258 evrov. Poleg protestov kmetov se je domiselna akcija iz Devona bliskovito razširila po državi, eden bolj simpatičnih spotov je tudi, ko se oče kopa v banji v mleku, hči ga poliva z mlekom po glavi in vpraša: »Zakaj se koplješ v mleku?« In oče odgovori: »Hja, ker je cenejše od vode!« Velika Britanija je država, kjer se zelo zanašajo na to, da lahko marsikaj reši trg sam, a v opisanih situacijah neverjetno hitro odreagirajo. Atmosfera se je tako naelektrila, da so velike trgovske verige, kot so Aldi, Lidl, Asda in druge, pred dnevi javno objavile, da bodo zvišale odkupno ceno mleka na slabih 40 centov, kar je še vedno malce pod proizvodno ceno, a poteza kmetom vliva upanje, razliko bodo zagotovo pokrili iz drugega vira. Morda pa iz tihih subvencij, o katerih pri nas kar neradi govorimo.

V Sloveniji je zaradi podobnih razlogov odkupna cena mleka že zdavnaj padla na nevzdržnih 28 centov. Da! Smo in zlasti kmetje so na globalnem trgu, če to želimo ali ne. Kar piše v angleških, nemških ali francoskih cajt'ngih, zadeva tudi nas. Če je v Evropi preveč mleka, jabolk ali paradižnika, veliki proizvajalci viške odprodajo pod ceno, tudi v Slovenijo, ki je trg v evropskem okviru velik za skodelico kave. Kjer sicer ne morejo nastati nevarno veliki valovi, a je tudi hitro polna. Poleg korekcije cen tržno verujoči birtanski strokovnjaki računajo, da bo nekaj kmetov zmanjšalo ali opustilo pridelavo mleka in se bo stvar uravnala. In ob priliki spet povečala. V Sloveniji tistih, ki bodo opustili rejo, proizvodnjo... ne bodo nikoli nadomestili drugi. To je ta razlika.

Deli s prijatelji