25 LET

Osamosvojitvena penina Novicam

Objavljeno 27. junij 2016 16.56 | Posodobljeno 27. junij 2016 16.57 | Piše: L. K.

Čeprav so agresorjevi tanki že bojevito silili iz kasarn, vojaška letala pa nevarno preletavala in izzivala iz zraka, »smo imeli pripravljenih približno 500 svečanih buteljk,« se spominja Levovnik.

Tomo Levovnik je bil v času osamosvojitve vodja protokola pri odboru za slovesno promocijo Slovenije. Foto: Igor Mali

Ker ste še ena od redkih medijskih hiš, ki ohranjate in negujete zavest našega naroda, sem sklenil, da vam podarim tole buteljko!« je na predvečer največjega slovenskega praznika povedal Tomo Levovnik, legendarni športni delavec, ki je na dan osamosvojitve pred 25 leti sodeloval kot vodja takratnega protokola, in namestnici odgovornega urednika Slovenskih novic Olgi Cvetek izročil nekaj prav posebnega. Penečo se rebulo z briških gričev, letnik 1990, tako imenovano 24. serijo, ki so jo ponudili samo enkrat, in sicer ob najpomembnejšem zgodovinskemu trenutku slovenskega naroda. Takrat je bil Levovnik pomemben član odbora za slovesno promocijo Slovenije. Čeprav so agresorjevi tanki že bojevito silili iz kasarn, vojaška letala pa nevarno preletavala in izzivala iz zraka, »smo imeli pripravljenih približno 500 svečanih buteljk,« se je spominjal Levovnik. »Če se bo vse srečno končalo …«

In ker se je, so potem zgodovinsko nazdravili – z osamosvojitvenimi polnitvami, ki sta jih enkratno pripravili goriška in radgonska klet. Še pravi čas so dostavili steklenice ter v posebnih prav za tisto svečanost izdelanih kozarcih ponudili – edinstveno zdravico. Zlato radgonsko penino in penečo se rebulo. »Tako sem bil vesel tistega trenutka, da sem eno polno buteljko vzel kar domov!« je dejal Levovnik. Vse odtlej se je ni dotaknil. Dotaknil se je je šele po 25 letih, na predvečer največjega slovenskega praznika … in jo prinesel na naše uredništvo. V znak spoštovanja in zahvale. 

Deli s prijatelji