OB JEDRSKI NEVARNOSTI

OŠ Brežice: učencem razdeljevali tablete kalijevega jodida

Objavljeno 16. september 2014 21.27 | Posodobljeno 16. september 2014 21.27 | Piše: STA, S. U.

Enega izmed razredov so tudi evakuirali.

BREŽICE – Z enourno vajo razdeljevanja zaščitnih tablet kalijevega jodida tamkajšnjim osnovnošolcem so davi v Brežicah izvedli občinsko vajo ob morebitni jedrski nesreči v bližnji Nuklearni elektrarni Krško. Brežiška civilna zaščita bo s šesturnim iskanjem pogrešanih oseb v gozdu pri naselju Dobeno v soboto dodatno preverila svojo pripravljenost.

Ravnateljica Osnovne šole Brežice Marija Lubšina Novak je za STA povedala, da so v današnji vaji, ki so jo ob pomoči civilne zaščite in brežiške bolnišnice izvedli med 8. in 9. uro, sodelovali vsi učenci, enega izmed razredov pa so tudi evakuirali.

Vaja je potekala s podmeno nadzorovanega radioaktivnega izpusta v primeru jedrske nesreče v nuklearki v sosednji Občini Krško, z vajo pa so poskušali ugotoviti, kako bi zadeve potekale v primeru resničnega dogodka, je še pojasnila ravnateljica.

Iskali bodo tudi pogrešane osebe

Brežiška civilna zaščita bo južno od naselja Dobeno v domači občini v soboto dopoldne izvedla praktično vajo iskanja pogrešanih oseb oziroma gobarjev v gozdu.

Ob predpostavki, da je eden od izgubljene dvojice padel v brezno, drugi pa se je ob iskanju pomoči izgubil, bodo celovito preverili pripravljenost za reševanje.

Cilji vaje so praktično usposabljanje, krizno upravljanje in vodenje občinskega štaba civilne zaščite v stresnih primerih ter preverjanje usposobljenosti, zanesljivosti in odzivnosti vseh njenih pripadnikov.

Še posebej bodo preverili delovanje radijskih zvez, pri vaji pa bo sodelovalo tudi letalo, je še sporočila brežiška civilna zaščita.

Deli s prijatelji