DEL SLOVENIJE

Oranžno opozorilo, spet se bo odprlo nebo

Objavljeno 03. november 2014 17.23 | Posodobljeno 03. november 2014 17.16 | Piše: A. L., T. L.

V Posočju bo v 24 urah padlo 100 litrov dežja. V daljšem obdobju celo 200, pravijo v Agenciji RS za okolje.

Deževje je zajelo večji del države

LJUBLJANA – »Za Posočje je v sredo in četrtek ponoči predvideno kar močno deževje,« napoveduje dežurni vremenoslovec Agencije RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič. Na twitterju so pred nekaj minutami že objavili oranžno opozorilo zaradi dežja, Gregorčič pa dodaja, da bo več podrobnosti, skupaj s pojasnili hidrogolov, znanih jutri.

Napovedujejo, da bo v Posočju v sredo oziroma v noči na četrtek zapadlo v 24 urah 100 litrov na kvadratni meter (to je meja za oranžno opozorilo), v daljšem časovnem obdobju pa celo 200 litrov. Ali se zaradi tega pričakujejo težave, Gregorčič odgovarja: »Če ne bi pričakovali težav, potem se ne bi odločili za to stopnjo opozorila. Jutri dopoldne bo znano že več.«

Sicer pa bomo ves teden imeli takšno južno vreme, pravi dežurni prognostik in dodaja, da bo deževno predvsem na zahodu.

Pričakuje se poplavljanje morja

Gregorčič opozarja, da bomo imeli tudi visoko plimovanje morja, pihal pa bo jugo. V uradnem sporočilu Arsa so zapisali, da bo zaradi nizkega zračnega tlaka in močnega južnega vetra plimovanje morja v tem tednu povišano. Gladina morja bo najvišja predvidoma v sredo in četrtek ob dnevni plimi.

V torek ob jutranji (med 6. in 9. uro) in ob večerni plimi (med 19. in 21. uro) lahko gladina morja na mareografski postaji Koper preseže višino 300 cm in pri tem poplavi nižje ležeče dele obale.

Deli s prijatelji