POPLAVNA OGROŽENOST

Oranžni alarm: Vipava narašča, Ljubljanica in Krka že poplavljata

Objavljeno 11. februar 2014 08.53 | Posodobljeno 11. februar 2014 08.54 | Piše: STA, S. U.

Na Agenciji RS za okolje napovedujejo ponovno močnejše naraščanje rek v zahodni, južni in osrednji Sloveniji.

Takole je prejšnji teden poplavljala reka Reka.

LJUBLJANA – Ledena ujma se je ponekod po državi prevesila v obilno deževje. Zaradi večjih količin plavja na območju vodotokov je poplavna ogroženost po državi povečana. Še vedno so zaradi poplav ter podrtega drevja in električnih drogov zaprte številne ceste. Brez električne energije je še več tisoč odjemalcev, največ na območju Elektra Ljubljana, okoli 7000.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) napovedujejo ponovno močnejše naraščanje rek v zahodni, južni in osrednji Sloveniji. Pri tem lahko poplavijo reka Vipava in njeni pritoki, manjše reke na Goriškem, reka Reka in Kolpa. Manjša razlivanja ob strugah so možna tudi na območju Cerkljanskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja ter na območju Kamniško-Savinjskih Alp.

image

Zaradi obilni padavin je ponekod razglašen oranžni alarm. Foto: arso.si

Ojezerjene površine na območjih kraških polj notranjskega in dolenjskega krasa se bodo še naprej povečevale. Reka Ljubljanica se razliva na Ljubljanskem barju, Krka pa poplavlja na območju vsakoletnih poplav. Poplavljene površine ob Ljubljanici in Krki se bodo povečale in so lahko po obsegu večje od običajnih. V ponedeljek zvečer je morje poplavilo nižje ležeče dele obale.

Previdno na cestah

Po najnovejših podatkih prometnoinformacijskega centra sta cesti Trenta–Bovec in Vresje–Sorica zaprti zaradi snežnega plazu. Cesta Postojna–Predjama bo zaprta med 8. in 17. uro zaradi odstranjevanja polomljenega drevja, obvoz bo urejen.

Zaradi poplav so zaprte ceste Ig–Podpeč, Rakov Škocjan–Podskrajnik, Unec–Planina in Planina–Laze. Zaprte so ceste čez prelaze Vršič, Predel, Korensko sedlo in Jezersko.

Zaradi podrtega drevja in električnih drogov so še vedno zaprte številne regionalne in tudi lokalne ceste. Ob avtocestah je poškodovanih več varovalnih ograj, zato je povečana nevarnost, da vozniki naletijo na živali na cesti.

Po poročanju uprave za zaščito in reševanje je ob 4.30 na Stari cesti v občini Dobrova–Polhov Gradec voda zalila klet stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci, ki so s črpalko prečrpali vodo.

Ponoči je na Rakeku poplavilo Škocjansko ulico, voda je vdrla tudi v stanovanjsko hišo. Gasilci so hišo zaščitili s protipoplavnimi vrečami.

Voda je poplavljala hiše na Baču. Gasilci so z vrečami preusmerjali vodo, iz zalitih kleti pa so jo prečrpavali s črpalkami.

Življenje se le normalizira

Kljub še vedno neprijaznemu vremenu se življenje v državi po ledeni ujmi vendarle počasi normalizira. Na prizadetih območjih vzpostavljajo cestne povezave, vrača se električna energija, šole so odprle svoja vrata. Vlada bo po dogovoru na ponedeljkovem sestanku pri premierki Alenki Bratušek ustanovila delovno skupino, ki bo proučila potrebne spremembe zakonodaje za sanacijo škode.

Kako bo z vremenom?

Vremenska napoved kaže, da bo danes oblačno s pogostimi padavinami, ki bodo čez dan izrazitejše v južni in vzhodni Sloveniji. Meja sneženja bo med 800 in 1100 metri nadmorske višine, zvečer pa se bo postopno spuščala. Ponekod bo prehodno zapihal severovzhodnik.

Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 8, na Primorskem do 12 stopinj Celzija. Zvečer in ponoči bo dež marsikje po nižinah prešel v sneg. Na zahodu bodo padavine do srede zjutraj že večinoma ponehale.

So tudi vas prizadele vremenske nevšečnosti? Obvestite nas tako, da izpolnite priloženi obrazec.
 

Deli s prijatelji