VREME

Slovenija v močnih nalivih, ponekod že poplavlja

Čez dan bo vodnatost rek velika, v torek pa se bo začela zmanjševati.
Fotografija: Močan naliv v prestolnici. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Močan naliv v prestolnici. FOTO: Jure Eržen, Delo

Agencija RS za okolje (Arso) je za danes za čas okoli 10. ure izdala oranžno vremensko opozorilo. Predvsem v severni Sloveniji so možni krajevno močni in dolgotrajni nalivi ter nevihte, zaradi česar bodo narasli vodotoki, ponekod so možna razlivanja rek.
image_alt
Pobelilo Pomurje: česa takega ne pomnijo niti najstarejši domačini (FOTO)

Ponoči je napovedano oblačno vreme, dež z nevihtami se bo razširil nad večji del Slovenije. Predvsem v severni polovici Slovenije bodo možni krajevno močni nalivi. Ob morju bo pihal jugo, v vzhodni in severni Sloveniji pa bo proti jutru zapihal veter severnih smeri. Dež bo do popoldneva ponehal, jasnilo se bo.



Zaradi močnih nočnih in jutranjih padavin je Agencija za okolje (Arso) napovedala možnosti poplavljanja. Na Notranjskem so že imeli nekaj težav, saj je močan naliv na Bloški Polici dvignil vodostaj reke Cerkniščice. 

Kot je za STA povedal poveljnik Regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk so gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Cerknica in Rakek postavili več vodnih zaščitnih pregrad. Zaradi močnega naraščanja vodostaja Cerkniščice je bilo ogroženo vodno zajetje v Cerknici ter nekaj gospodarskih družb na tem območju.



Regijski center za obveščanje Postojna je sicer ob 11.27 sprožil sirene javnega alarmiranja zaradi neposredne nevarnosti poplav na območju Cerknice. Kot so sporočili iz regijskega centra za obveščanje, naj prebivalci takoj zavarujejo imetje, pomagajo sosedom, vozila naj umaknejo na višje ležeča območja, sami naj se umaknejo v višja nadstropja in pazijo na svoja življenja ter ravnajo po navodilih Civilne zaščite in drugih pristojnih služb.

Prostovoljni gasilci so na tem območju tudi v stalni pripravljenosti. Vendar je voda v zadnji uri že začela upadati.
 

Nevarnost plazov


Po poročanju Arsa je danes ponoči v visokogorju snežilo. Na Voglu in na Vršiču je dež prešel v sneg, na Kredarici je čez noč zapadlo kar 45 centimetrov snega.

Zaradi večjih količin padavin je povsod po državi, predvsem pa v severozahodni in severovzhodni Sloveniji, danes povečana tudi verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov. Na geološkem zavodu zato prebivalce območij, kjer so se v preteklosti že pojavljali plazovi, opozarjajo na pozornost pri spremembah tal, objektov in pobočij. Kot so še sporočili, je treba biti še posebej pozoren na pojavljanje svežih razpok, posedanje, zdrse zemljine in zastajanje vode.



Jutri bo dopoldne jasno, popoldne pa spremenljivo s plohami in nevihtami.

Previdno na cestah

Obilno deževje povzroča težave tudi na cestah. Na gorenjski avtocesti sta se danes zgodili dve prometni nesreči, na štajerski avtocesti med Blagovico in Lukovico proti Ljubljani ter na vipavski hitri cesti pred Ajdovščino proti Vipavi je zaradi večje količine vode na vozišču promet oviran.
image_alt
Nesreča ustavila promet na avtocesti, uro kasneje sledila nova


Zaradi kamnitega podora je bil oviran na cestah Most na Soči-Logaršče in Kamno-Kobarid (pri Skalci). Zemeljski plaz je zaprl cesto pri Livških Ravnah v bližini Dom šolskih in obšolskih dejavnosti Kavka. Zaradi zemeljskega plazi je bila zaprta tudi cesta pri Robiču na italijanski strani, zato je bil zaprt tudi mejni prehod Robič.

Zaradi slabega vremena so imeli tudi nekaj težav na Ajdovskem, zaradi poškodovane strehe na Planini pri Ajdovščini so morali posredovati ajdovski poklicni in prostovoljni gasilci.

Policisti pozivajo k previdnosti, prilagojeni hitrosti vožnje in večji varnostni razdalji. Vremenske razmere so slabe, cesta je mokra in spolzka. Prihaja do vodnega klina – med pnevmatiko in cesto se nabere sloj vode, ki ga pnevmatika ne more več v zadostni meri odvajati. Posledica je izguba oprijema.


 
Vozniki naj vozijo z ustrezno hitrostjo, povečajo varnostno razdaljo in ročno prižgejo luči. V primeru zastoja morajo med ustavljenima kolonama pustiti intervencijsko pot.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije