REKE BODO POPLAVLJALE

Oranžni alarm: čaka nas huda noč

Objavljeno 16. februar 2014 22.15 | Posodobljeno 16. februar 2014 22.15 | Piše: STA, S. U.

Agencija RS za okolje (Arso) je za zahodno in širšo osrednjo Slovenijo za noč na ponedeljek in za ponedeljek izdala oranžni alarm.

LJUBLJANA – Obseg ojezerjenih površin na notranjskem krasu in Ljubljanskem barju se je danes večinoma ohranjal, vodostaji pa so se le malo spreminjali. V drugi polovici noči na ponedeljek pa se bodo zaradi napovedanih močnejših padavin predvsem na zahodu in v širšem osrednjem delu države in tudi na vzhodu povečali pretoki rek, ki lahko poplavljajo.

Padavine z močnejšimi nalivi bodo v noči na ponedeljek in v ponedeljek najprej zajele zahodni del Slovenije, nato pa tudi osrednji in severni del države ter območje proti vzhodu.

Agencija RS za okolje (Arso) je za zahodno in širšo osrednjo Slovenijo za v noči na ponedeljek in ponedeljek izdala oranžni alarm, ker predvideva, da bodo reke poplavljale ne samo na območjih vsakoletnih poplav, ampak bi lahko poplavilo tudi infrastrukturo, kot so ceste in objekti, je za STA pojasnil dežurni hidrolog na Arsu Igor Strojan.

image

Foto: printscreen meteoalarm.eu

Pretoki bodo začeli naraščati v drugem delu noči

Pretoki bodo začeli naraščati v drugem delu noči na ponedeljek. Najvišje pretoke bodo reke na tem območju predvidoma dosegle v ponedeljek sredi dneva in proti večeru. V Arsu predvidevajo, da bodo opozorilne pretoke predvidoma presegle reke Vipava, Sora, Gradaščica, Ljubljanica, Pšata, Rača in Sava in tudi vodostaji rek na severovzhodu države, kot sta Ščavnica in Ledava, ter tudi reke in potoki v Obsotelju.

Povečale se bodo tudi ojezerjene površine kraških polj, ki se nato še nekaj dni ne bodo zmanjšale, je opozoril Strojan.

Izpostavil je še plavje v vodotokih na območju Polhograjskega in Škofjeloškega hribovja, kjer obstaja zaradi tega velika verjetnost, da bo prišlo še do dodatnega naraščanja vodotokov. Sicer pa so na širšem območju, kjer je napovedano deževje, mogoči lokalno močnejši nalivi, zaradi česar obstaja nevarnost lokalnih hudourniških poplav.

Padavine bodo ponehale v ponedeljek zvečer, tako da bo verjetno v noči na torek in v torek začela večina pretokov rek upadati, je povedal Strojan. Ojezerjene površine na kraških poljih pa bodo še naraščale.

Ceste že zaprte

Zaradi naraslih voda so trenutno po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste zaprte ceste Koprivnik–Kostanjevica na Krki, Rakov Škocjan–Podskrajnik, Unec–Planina in Planina–Laze, Lipe–Podkraj, Črna vas–Podpeč, Bevke–Blatna Brezovica in Kozarišče–Šmarata.

Deli s prijatelji