ČETRTI VROČINSKI VAL

Opozorilo: vročina bo vztrajala, temperature nad 35

Objavljeno 08. avgust 2015 11.49 | Posodobljeno 08. avgust 2015 11.46 | Piše: Mo. S.

Letošnje meteorološko poletje utegne biti po povprečni temperaturi zraka in številu vročih dni drugo ali tretje najbolj vroče doslej.

Izredno visoke temperature postajajo stalnica.

LJUBLJANA – Vremenoslovci so napovedali že četrti letošnji vročinski val in niso se zmotili. Visoke temperature bodo vztrajale še kakšen teden.

Danes bo sicer večinoma sončno, ponekod bo zapihal šibak vzhodni veter. Popoldne in zvečer bodo predvsem v severozahodni in zahodni Sloveniji mogoče posamezne vročinske nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem okoli 22, najvišje dnevne od 30 do okoli 36 stopinj Celzija, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso).

Izdali pa so tudi opozorilo: predvsem na Primorskem in v večjih mestih bo velika toplotna obremenitev.

Julij v Ljubljani najtoplejši doslej

Sicer pa so že znani tudi podatki za letošnji izredno vroč julij. »Kljub ohladitvi je bil letošnji julij v Ljubljani, ki ima najdaljši niz podatkov, s povprečno mesečno temperaturo zraka 24,3 stopinje Celzija najtoplejši do zdaj. V večjem delu Slovenije smo zabeležili tudi rekordno število vročih dni, to so dnevi z najvišjo temperaturo nad 30 stopinj Celzija,« so zapisali pri Arsu.

Najbolj vroče bo na Primorskem

V začetku avgusta se je obdobje vročine vrnilo. »Po izračunih vodilnih svetovnih meteoroloških centrov (ECMWF, NCEP) bo obdobje z najvišjimi dnevnimi temperaturami nad 30 stopinj Celzija in s tem povezano toplotno obremenitvijo trajalo vsaj do druge polovice prihodnjega tedna, nato pa naj bi vročina popustila, povečala pa se bo tudi verjetnost za nastanek popoldanskih ploh in neviht,« pravijo. Najbolj vroče bo na Primorskem, kjer bodo najvišje dnevne temperature dosegale tudi 36 stopinj Celzija, drugo po državi pa bo do 33 ali 34.

Značilnost avgustovskih vročinskih obdobij je tudi ta, da so noči daljše kot julija in se zato ponoči zrak bolj ohladi, še pojasnjujejo. Ekstremno visokih avgustovskih temperatur v teh dneh torej ne bomo dosegli, prav tako najbrž ne rekordnega števila vročih avgustovskih dni. »Do zdaj je bilo avgusta v večjem delu Slovenije največ vročih dni leta 2003, v Ljubljani 23. Dan manj jih je bilo leta 1992. Do vključno 6. avgusta so bili letos v Ljubljani trije vroči dnevi, v tem vročinskem obdobju jih pričakujemo še najmanj osem,« pravijo.

Drugo ali tretje najtoplejše poletje

Letošnje meteorološko poletje utegne biti po povprečni temperaturi zraka in številu vročih dni drugo ali tretje najbolj vroče doslej. Največ vročih dni je bilo v Ljubljani poleti leta 2003, in sicer 52, sledi poletje 2012 z 39 vročimi dnevi.

Deli s prijatelji