POZOR

Opozorilo: Reke poplavljajo, voda je zaprla ceste

Objavljeno 13. februar 2014 08.54 | Posodobljeno 13. februar 2014 08.56 | Piše: P. J.

Na območju kraških polj in rek obstaja nevarnost poplav.

Poplavljeno Planinsko polje ogroža vas Laze.

LJUBLJANA – Agencija za okolje je ob 6.30 izdala opozorilo zaradi poplavne ogroženosti na kraških poljih in rekah. Ogroženost obstaja na območjih kraških polj notranjskega in dolenjskega krasa.

Poplavljata Krka in Ljubljanica

»Poplavljena območja se bodo danes ohranjala in ponekod še povečala. Vodostaj na Planinskem polju se približuje najvišjim vodostajem iz dolgoletnega primerjalnega obdobja,« so zapisali. 

Reka Krka se je ustalila in ne narašča več. Njen trenutni pretok je 352 m3/s. Poplavljene površine so večje od običajnih in ponekod se voda razliva do posameznih naselij. Pretok Ljubljanice se na vodomerni postaji Moste giblje okrog 260 m3/s in je ustaljen. Obseg poplavljenih površin na Ljubljanskem barju se bo danes še ohranjal.

image

Na izpostavljenih mestih ob strugi se razlivajo tudi reke v jugovzhodni in vzhodni Slovenji: Ledava, Ščavnica, Dravinja, Mestinjščica, Sotla in Sevnična, vendar njihovi pretoki upadajo. Reka Kolpa upada tudi v spodnjem toku, vendar še poplavlja na izpostavljenih mestih.


Zaradi poplavljenega cestišča so popolne ali delne zapore na cestah

Popolnoma so zaprte ceste: Majšperk –Jurovci, Koprivnik–Kostanjevica na Krki, Rakov Škocjan–Podskrajnik, Unec–Planina in Planina–Laze, Cerkvenjak–Vitomarci ter LC Lipe –Podkraj, Črna vas–Podpeč in Bevke–Blatna Brezovica, Kozarišče –Šmarata.

Polovična zapora je na cestah: Podpeč–Ig pri Podkraju in Maribor –Vurberg–Ptuj.
 

 

Zaradi večjih količin plavja v območju vodotokov je poplavna ogroženost po državi povečana. Ob povečanem površinskem odtoku lahko pride do premeščanja in zastajanja plavja na izpostavljenih mestih, kar je lahko vzrok za poplavljanje predvsem manjših rek in potokov, še opozarja Arso.

Pet novih zaposlitev

Danes bo prvič zasedala tudi operativna delovna skupina vlade za področje sanacije po ledeni ujmi.

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je v sredo zvečer po ogledu poplavljenih območij na Ljubljanskem barju za STA povedal, da bodo področje dela delovne skupine razširili tudi s problematiko poplav. Vlada pa naj bi danes – tako je v torek napovedal obrambni minister Roman Jakič – dokončno odobrila pet novih zaposlitev v regijskih centrih za obveščanje.

Deli s prijatelji