MRAZ

Opozorilo: Do četrtka nevzdržen mraz, najbolj ogroženi brezdomci

Objavljeno 11. december 2012 18.00 | Posodobljeno 11. december 2012 18.01 | Piše: S. J., STA

Temperature se bodo do četrtka še nižale, zato topla oblačila ne bodo odveč.

Brezdomec v Romuniji.

LJUBLJANA – Do vključno četrtka bo zelo mrzlo. Najnižje jutranje temperature se bodo v notranjosti Slovenije spustile pod –10 stopinj, ponekod pa tudi pod –15 stopinj Celzija. Večji del dneva bodo temperature ostale krepko pod lediščem. Agencija za okolje RS (Arso) je zaradi nizkih temperatur izdala posebno opozorilo.

Za jutri je oranžni alarm, zaradi izjemno nizkih temperatur, razglašen za osrednjo, severozahodno in jugovzhodno Slovenijo.

Snežna odeja sega do nižin

Tudi danes se temperature čez dan, razen na Primorskem, niso dvignile nad ledišče. Snežna odeja sega do nižin. V Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah je snega od 20 do 50 centimetrov, nad 2000 metri pa do okoli 130 centimetrov. Drugod po naših gorah je snežna odeja debela od 20 do 60 centimetrov, sneg pa je močno spihan.

Prve žrtve nizkih temperatur

Mraz pa ni pritisnil samo v Sloveniji, ampak je zajel tudi druge države. V Bosni in Hercegovini so nizke temperature konec preteklega tedna zahtevale prvi življenji, na Hrvaškem so zaradi mraza ali snega umrli štirje ljudje. O smrtnem primeru zaradi podhladitve poročajo tudi iz Srbije. 

Na Poljskem in Češkem je zaradi mraza skupno umrlo že 14 ljudi.

Brezdomci na udaru

Mraz najbolj ogroža brezdomce. V mariborskem zavetišču že občutijo povečano povpraševanje brezdomcev, je povedal vodja enote zavetišča za brezdomce v Mariboru Ljubomir Gagič. Nasprotno je v Ljubljani, kjer imajo na voljo 28 postelj. Vodja tamkajšnjega zavetišča Boris Kosec je pojasnil, da večjega pritiska ne občutijo, saj imajo vse ves čas zasedeno.

Deli s prijatelji