NERODNO

Opozorilo Borutu Pahorju

Objavljeno 10. april 2013 16.53 | Posodobljeno 10. april 2013 16.53 | Piše: D. P.

Pred časom bi moral dobiti kameli, a sta ostali v Libiji.

LJUBLJANA – »Kot je znano, t. i. bučke niso primeren prostor za namestitev rib, saj ribe v njih plavajo v krogu in so zaradi oblike posode in načina gibanja v njej v neprestanem stresu. Okrogla posoda je nenaravna in riba se v njej počuti ogroženo. Skozi ukrivljeno steklo vidi popačeno sliko, zato jo zunanji gibi nagonsko plašijo,« so društva za zaščito živali opozorila predsednika republike Boruta Pahorja, da novi dom njegove zlate ribice ni primeren.

Zakaj bučke niso primerne?

Steklene bučke imajo zaradi svoje oblike (zoženost v zgornjem delu) glede na volumen zmanjšano površino gladine vode, kar onemogoča normalno izmenjavo kisika in ogljikovega dioksida. Poleg tega so takšne posode praviloma premajhne in brez ustrezne filtracije, zaradi česar so v vodi višje koncentracije amonija, nitritov in nitratov, kot je primerno. Visoke koncentracije teh dušikovih spojin poškodujejo škržno sluznico in lahko povzročijo methemoglobinemijo (zastrupitev krvi). Glede na naravni habitat zlatih rib se priporoča namestitev v akvarijih, še raje ribnikih, z veliko rastlinami in blatnim substratom.


Kameli ostali pri Gadafiju

Pahor z živalmi nima sreče. Pri ribici se je uštel pri njenem bivalnem prostoru, vojna in karantena pa sta mu preprečili, da bi v Sloveniji dobil dve kameli. Jeseni 2009 mu ju je podaril Moamer Gadafi.

Slabo so mu svetovali

Pahorju ne zamerijo napake, ga pa pozivajo, naj nekaj ukrene (beri: kupi primeren akvarij). »Razumemo, da vam morda potrebe zlatih rib niso (bile) poznane, celo verjamemo, da so vam bile morda napačno predstavljene, vendar bi glede na vašo funkcijo pričakovali, da bi se o potrebah katere koli živali pozanimali pred nakupom. Prav tako pričakujemo, da boste bivalne razmere uredili,« so sklenili v javnem pozivu.


Koliko stane akvarij?

Pobrskali smo po spletu in ugotovili, da bo moral Pahor odšteti za akvarij nekaj stotakov. Če bo za svojo princeso Princesko I. hotel najboljši akvarij, ga bo ta stal skoraj 369,90 evra, za higienski minimum bivanja pa bo zadostovalo že 99,90 evra.

 

Deli s prijatelji