ODZIVI

Opozicija vladi očita neizpolnjevanje obljub

Objavljeno 25. september 2013 00.48 | Posodobljeno 25. september 2013 00.51 | Piše: Ma. F.

Glede obstanka vlade se vsi strinjajo, da zaupnica, vezana na proračun, ki je že usklajen, ni pod vprašajem in tudi nobena druga zaupnica ne bo, dokler bo koalicija trdna.

Predstavniki opozicije so ponovili kritična stališča do vlade Alenke Bratušek.

LJUBLJANA – Predstavniki treh opozicijskih strank, Franc Bogovič, Alenka Jeraj in Ljudmila Novak, so danes v pogovoru za Televizijo Slovenija povedali, da vlada Alenke Bratušek ni dorasla svojemu delu, če pa se bo Zoran Janković podal v boj za ponovno vodenje Pozitivne Slovenije (PS), pa pod vprašaj postavljajo tudi obstoj koalicije. Novakova meni, da bi moralo biti v proračunu 2014/2015 več varčevanja, Alenka Jeraj je prepričana, da je proračun nerealen, saj načrtovanih prihodkov iz novih davkov ne bo, in dodala, da se plače v javnem sektorju ne bi smele več zmanjševati, temveč zaposlenost.

Novakova: Davek bo najbolj udaril podeželje

Glede novega nepremičninskega davka je Novakova poudarila, da bo ta davek najbolj udaril podeželje. »Davka ne podpiramo, a če se že sprejema, naj se to stori zelo premišljeno,« je povedala. Nasprotovanje davku je izrazil tudi Bogovič, Jerajeva pa je opozorila, da je sicer težavo obdavčevanja nepremičnin treba rešiti, a na bolj premišljen način.

V podporo davčnim blagajnam

Vsi trije so bili enotni glede davčnih blagajn za odpravo sive ekonomije. Novakova meni, da je težava pri neplačanih davkih predvsem v nelojalni konkurenci, ki jo predstavljajo tisti, ki delajo in zaposlujejo na črno – in tega bi se morali lotiti najprej.

O zaupnici in premierki

Beseda je tekla tudi o zaupnici, ki jo je premierka Alenka Bratušek napovedala ob prevzemu oblasti. Jerajeva je mnenja, da je to predvsem njen manever pred kongresom PS, Novakova pa je iskanje zaupnice, ki jo vežeš na proračun in ki je že usklajen, označila za farso.

Jerajeva je sicer mnenja, da je pri tej celotni zgodbi dobro le to, da je na premierskem mestu ženska. Prepričana je, da so ji krogi, ki so jo spravili na položaj, naložili preveliko breme na pleča. Da premierka govori zgolj stvari, ki so všečne, a nima prave avtoritete, je prepričan Bogovič, Novakova pa meni, da premierka nima dobrih strokovnih svetovalcev, temveč predvsem politične prišepetovalce, sama pa dvomi predvsem o kadrovskih potezah.

O predčasnih volitvah

»In če se bo položaj v prihodnjem letu drastično poslabšal, potem so predčasne volitve edina možnost,« je povedala Novakova, ki je prepričana, da ta vlada ne nadaljuje Janševe vlade. Po Bogovičevem mnenju bi morali dati priložnost ljudem, ki niso obremenjeni s preteklostjo, saj nam sicer trojka ne uide.

Deli s prijatelji