IMENOVANJE

Opozicija: »Türk je vojščak SDS«

Objavljeno 20. julij 2012 14.14 | Posodobljeno 20. julij 2012 14.14 | Piše: T. L., STA

Vlada za upravo AUKN predlaga Vitoslava Türka in Petra Ješovnika.

Velik del politike še vedno ne priznava prispevka AUKN k upravljanju državnih naložb.

LJUBLJANA – Vlada je za vršilca dolžnosti predsednika in člana uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) predlagala Vitoslava Türka in Petra Ješovnika. O predlogu trenutno odloča mandatno-volilna komisija DZ.

Na položaju do sprejetja zakona o holdingu

Potem ko so se na sestanku vodij parlamentarnih strank odločili, da se bodo o zakonu o državnem holdingu, z uveljavitvijo katerega bi ukinili AUKN, še usklajevali, je bila možnost, da umaknejo predlog za razrešitev članov uprave AUKN ali imenujejo vršilca dolžnosti, je povedal finančni minister Janez Šušteršič. Vlada se je odločila za slednje, vršilec pa bi agencijo vodil do sprejetja zakona o holdingu. Vlada se je za omenjena kandidata odločila na četrtkovi dopisni seji, je povedal minister.

Ješovnik je nekdanji direktor Javne agencije RS za podjetništvo in tuje investicije (Japti) in je prav tako povezan s stranko SDS. Ješovnik je bil v nadzornem svetu Nove Ljubljanske banke (NLB) med letoma 2005 do 2009.

»Türk je vojščak SDS«

Do kandidatov je bil kritičen Matjaž Han (SD). Glede Türka je navedel sodni spor z Elesom in njegovo kandidaturo na listi SDS. Meni, da bo šlo za »vojščaka SDS, ki bo v dveh mesecih opravil funkcijo čiščenja«.

Ješovnik je bil nadzornik NLB v času, ko so se podeljevali »abnormalni« krediti, je dodal Han. »In ta bo reševal problem slabih terjatev? Skrajno sprevrženo,« pravi in dodaja, da bi lahko s to upravo AUKN počakali dva meseca in jih zamenjali na podlagi zakona o holdingu.

Türk je nekdanji prvi mož Elektra Slovenije (Eles), brat predsednika republike Danila Türka in na zadnjih parlamentarnih volitvah tudi kandidat na listi SDS. Vitoslav Türk bi moral v poslanskih klopeh nadomestiti Zvonka Černača, ko je ta postal minister za infrastrukturo in prostor, a se je nato odpovedal mandatu.

Za sporne posle bodo zdaj nagrajeni

Janko Veber (SD) je dejal, da očitno ni interesa, da se razčistijo ugotovitve (bivše) uprave AUKN, da je šlo pri vodenju in nadziranju bank v Sloveniji do spornih poslov. »In zdaj bomo tiste, ki so omogočali te sporne posle, imenovali na funkcije, kjer naj bi nadzorovali to delovanje in tudi razrešili, kaj je bilo narobe,« je dejal Veber.

SLS bo podprl Ješovnika, Türka pa ne. Kot je povedal Mihael Prevc (SLS), kandidata izpolnjujeta pogoje, imajo pa pomisleke glede Türkove kandidature. Ob današnjem razreševanju uprave AUKN so bili namreč v stranki kritični glede neodvisnosti agencije in navedli, da je bila agencija odvisna od politike.

Deli s prijatelji