ZADEVANJE

Opijajo se s tamponi, namočenimi v vodko

Objavljeno 20. september 2017 21.17 | Posodobljeno 20. september 2017 21.17 | Piše: Tina Horvat

Tudi hrvaške najstnice naj bi to že počele, Slovenkam se gnusi.

Smrtno nevarna tehnika opijanja je iz ZDA že prišla na Hrvaško, za Slovenijo uradnih podatkov še ni. Foto: youtube

LJUBLJANA – Neverjetno, kaj vse si izmisli človekov um v iskanju čim hitrejšega in čim cenejšega opoja! Več let so iz ZDA prihajale vesti, ki bi jih lahko uvrstili v rubriko saj ni res, pa je.

Da se mladostniki vedno bolj opijajo, je stara novica, a če so se šle prejšnje generacije družabno pitje, se je to sprevrglo v tako imenovano takojšnje opitje ali binge drinking po angleško. Tu ne gre več za to, da bi med druženjem malce ali več popili, ampak za to, da si pijan v čim krajšem času, in sicer z enim samim ciljem – biti čim bolj pijan.

Mladostniki so odkrili čudno metodo. Gre za nekakšno alkoholno klistiranje s plastično cevko in pumpico ter vstavljanje v nožnico (ali zadnjično odprtino) v alkohol namočenih tamponov. Seveda je povsem odveč poudariti, da gre za sila nevarno početje, pri katerem alkohol takoj preide v kri in je zato nevarnost zastrupitve zelo velika. Poleg tega z alkoholom prepojeni tampon v nožnici povzroča zelo hude bolečine, močno peče.

12 najstnikov v ZDA je zaradi hude zastrupitve komaj ušlo smrti.

V ZDA so denimo obsodili žensko, ki je možu vbrizgala preveč alkohola skozi zadnjično odprtino in je zaradi tega umrl, 12 študentov iz Tennesseeja pa se je po uporabi alkoholnega klistirja hudo zastrupilo in končalo na urgenci. Ginekologi opozarjajo, da alkohol v nožnici lahko tudi zelo močno poškoduje sluznico, kar lahko vodi v neplodnost.

V Sloveniji še niso zaznali

Žal je nevarna razvada iz Amerike prišla tudi na staro celino in trka na naša vrata. S sosednje Hrvaške se že širijo opozorila, da so se namakanja tamponov v vodko oprijelo tudi tamkajšnje najstnice in mnogi starši so zelo zaskrbljeni. Ker je nezdrava tehnika prišla v Evropo iz ZDA in je očitno pripotovala do Hrvaške, vmes pa je Slovenija, smo lahko povsem upravičeno zaskrbljeni tudi pri nas. Za komentar smo zato prosili Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Center za zastrupitve oziroma na Center za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana.

Izvedeli smo, da ne eni ne drugi še niso zaznali primera, da bi bile kakršne koli zdravstvene težave zaradi tega nevarnega početja, so nam pa na NIJZ potrdili, da opijanje med mladimi narašča, še zlasti med dekleti, čeprav zaenkrat še prednjačijo fantje. Raziskava HBSC je pokazala, da se je leta 2014 kar 40 odstotkov 15-letnikov z alkoholom srečalo že pred 13. letom; delež je leta 2002 znašal 29 odstotkov. Prav tako narašča število hospitalizacij mladih od 15 do 19 let zaradi akutne zastrupitve z alkoholom.

Zdravnik Damjan Grenc iz Centra za zastrupitve pa meni, da gre pri zgodbi o tamponih in vodko za urbani mit. »Pri nas doslej nismo zaznali nobenega takšnega primera,« je povedal.

Pijani medvedki

Čeprav strokovnjaki zagotavljajo, da lahko vsaj glede tega starši v Sloveniji še mirno spimo, pa to seveda ne pomeni, da tega pri nas nihče ne počne. Zato smo med najstniki naredili mini anketo in jih povprašali, ali kaj vedo o tem in kaj.

Ginekologi opozarjajo, da lahko alkohol v nožnici zelo močno poškoduje sluznico.


Dijakinjo četrtega letnika srednje šole smo prosili, naj v svoji zaprti skupini na facebooku vpraša​, ali kdo kaj ve o tem in kaj si o tem mislijo. Nekaj jih ni vedelo, da metoda obstaja, drugi so že slišali zanjo, vendar so jo z gnusom zavrnili kot bolno, nihče pa še ni slišal, da bi kdo v Sloveniji namakal tampone v alkohol in jih uporabil kot pri menstruaciji.

Po takšnem odzivu slovenske mladine, ki očitno ni tako nora, da bi si z alkoholom v nožnici kvarila zdravje, nam je odleglo, smo pa pri poizvedovanju med mladimi izvedeli za tako imenovane pijane medvedke: gre za pisane gel bombone v obliki medvedkov, ki jih jedo namočene v vodko in pri tem zavedejo starše in učitelje, ki mislijo, da se le sladkajo. 

Deli s prijatelji