DOBROTNIK

Opeka iz pekla po Nobelovo nagrado?

Objavljeno 06. oktober 2013 09.49 | Posodobljeno 06. oktober 2013 09.50 | Piše: Vane D. Fortič

V petek, 11. oktobra, bodo v Oslu razglasili dobitnika letošnje Nobelove nagrade za mir. Med 259 kandidati je tudi 65-letni slovenski misijonar Pedro Opeka.

Na smetišču je zraslo naselje. Foto: Vane D. Fortič

Beseda misijonar pomeni človeka, ki je poslan, da posreduje ljudem veselo oznanilo o odrešenju Jezusa Kristusa. To vključuje duhovne in socialne razsežnosti človeka. Vloga misijonarja je, da pomaga ljudem do dostojnejšega življenja. Ali kot plastično pravi naš Pedro Opeka: »Postati misijonar pomeni odločiti se, da greš v pekel.«

Zida boljši svet

Za Opeko revež ni statistična ali statična kategorija, ampak predvsem človeško bitje: »Danes je lačen, jutri bo prepozno! Revež ne more čakati. Danes potrebuje delo, da bo lahko nahranil svojih šest otrok. Danes hoče oditi iz revščine, zato prosi za pomoč, jutri bo izgubil pogum. Morda bo mrtev.«

Na Madagaskarju je delovalo že več kot 50 misijonarjev, zdaj jih je na rdečem otoku še 12. Eden izmed njih, lazarist Pedro Opeka, je s skupnostjo Akamasoa (Dobri prijatelji) doslej pomagal več kot 300.000 revežem (številko so zapisali v pobudi za kandidaturo za Nobelovo nagrado za mir). Na nekdanjem smetišču je zgradil moderna naselja z vso infrastrukturo za skoraj 30.000 ljudi, po Madagaskarju je postavil številne šole in več zdravstvenih centrov.

S kolesom k Pedru

Katarina Šabič je med letoma 2009 in 2011 kot prostovoljka delala na Madagaskarju pri Pedru Opeki. Bila je medicinska sestra v bolnišnici in porodnišnici na podeželju. Pedro in revščina Malgašev sta ji segla v srce, zato se je odločila, da bo zbirala denar za novo porodnišnico. Tega pa se je lotila na neobičajen in težak način: 1. septembra se je iz Ljubljane s kolesom podala na 19.000 kilometrov dolgo pot k Pedru Opeki. Z njo potuje spominska knjiga, v katero se je med prvimi podpisal predsednik države Borut Pahor. Namen te posebne knjige je izražati solidarnost Slovenije do Madagaskarja ter zbirati donacije za gradnjo porodnišnice. Donacije zbira Misijonsko središče Slovenije (telefon: 01/300-59-50).

Pedro je že kot otrok očetu v Argentini pomagal pri zidanju hiš. Tudi po prihodu na Madagaskar je poleg misijonarskega dela zidal, vodil gradnje in se veliko družil z mladino. Z mladimi in drugimi člani vaške skupnosti se je veliko pogovarjal, skupaj so se ukvarjali s športom, saj je navdušen nogometaš, stal je do kolen v blatu in z vaščani sadil riž. Malgaši so ga zato sprejeli za svojega. Nekateri bi radi videli, da bi postal kar predsednik države.

Stavnice za Pakistanko

Odbor za podelitev Nobelove nagrade za mir je letos prejel rekordno število nominacij, kar 259, od tega je kar 50 organizacij. Odbor nato iz množice pripravi precej krajši seznam, na katerem je približno 30 kandidatov. »Vendar točnega podatka o številu uvrščenih na seznam javnosti ne razkrijemo,« je za Nedeljske novice povedal predstavnik odbora. Omenil pa je, da so ljudje in organizacije z vsega sveta poslali številna pisma v podporo slovenskemu kandidatu.

Ko prejmejo predloge, imajo stalni svetovalci odbora, to so norveški univerzitetni profesorji, na voljo nekaj mesecev, da pripravijo poročilo o nominirancu. »Občasno zaprosimo za poročila tudi druge univerzitetne profesorje iz Norveške in tujine. Njihovo sodelovanje je le enkratno,« so še sporočili. Ime letošnjega nagrajenca, ki bo prejel Nobelovo nagrado za mir, bodo javnosti sporočili 11. oktobra ob 11. uri.

Na angleških stavnicah prvo mesto zaseda komaj 15-letna pakistanska šolarka Malala Jousafzai, ki so jo talibani ustrelili v glavo, medtem ko se je zavzemala za izobraževanje žensk. Na tretjem mestu je Edward Snowden, ameriški obveščevalec in žvižgač, na 10. mestu je Unicef, na 13. nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, na 16. družabno omrežje facebook, na 21. pa denimo Julian Assange, ustanovitelj spletne strani WikiLeaks. Opeke ni med favoriti. Tako stavnice, slovenska javnost pa seveda upa na drugačen razplet.

Deli s prijatelji